Hyresvärdens underhållsplikt

2017-04-16 i Hyresrätt
FRÅGA
Hyr ett hus privat. Flyttade in den 11 februari. Ca 4 veckor senare blir det stopp i avloppet. Rinnner upp vatten på hela golvet och det stiger i toan. Under ca 2 veckor kan vi knappt duscha utan att det stoppar upp och blir vatten I badrummet, kunde inte tvätta då badrummet fylldes när tvättmaskinen tömde sig på vatten. Allt vatten rann ner men sakta och har fått skrapa ner vatten alldeles för många gånger då badrummet lutar åt fel håll så vattnet inte rinner tillbaka till brunnen. En gång har det även kommit upp bajs i duschen. Sedan tar hyresvärden ut nån som fixar stoppet. 2 dagar senare går det ändå upp vatten in duschen. Kan jag krävs hyresnedsättning för detta? Mvh Elin
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Vid hyra av bostad gäller att hyresvärden har en underhållsplikt, denne ska under hyrestiden hålla bostaden i sådant skick att den är fullt brukbar för det avsedda ändamålet, se 12 kap 15 § Jordabalken (här). Häri ingår en skyldighet att genomföra tapetsering, målning och andra vanliga reparationer med anledning av lägenhetens försämring genom ålder och användning. Vid hyra av bostad gäller även att hyresvärden ska se till att bostaden uppnår "lägsta godtagbara standard" vilket bland annat innebär att huset inte får ha brister i sanitära förhållanden som inte skäligen kan godtas, se 12 kap 18 a § Jordabalken (här). I ditt fall har alltså din hyresvärd skyldighet att åtgärda stoppet i avloppet.

Om din hyresvärd brister i denna underhållsskyldighet eller om lägenheten skadas utan ditt vållande kan du som hyresgäst hos hyresnämnden ansöka om ett "åtgärdsföreläggande" eller ett "upprustningsföreläggande", det vill säga ett krav på att hyresvärden åtgärdar bristen. För den tid som bostaden är i detta bristfälliga skick har du som hyresgäst rätt till en skälig nedsättning av hyran, se 12 kap 11 § 3 p Jordabalken (här).

Du bör alltså ansöka om ett åtgärdsföreläggande eller ett upprustningsföreläggande hos hyresnämnden för att därefter kunna få nedsättning av hyran under den tid som din hyresvärd fixar avloppet.

Hoppas du känner att du fick svar på din fråga!

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2011)
2021-07-26 Vem ska teckna bostadsrättstilläggsförsäkring?
2021-07-25 Störningar i Hyresrätt
2021-07-25 Störiga grannar - vilka åtgärder kan vidtas?
2021-07-25 Vem ansvarar för trasig tvättmaskin i en hyresrätt

Alla besvarade frågor (94220)