Hyresvärdens skyldigheter vid renovering

2017-03-04 i Hyresrätt
FRÅGA
Min syster med familj hyr en lägenhet i en privat fastighet. Nu har det visat sig att barnrummet är fullt med svartmögel i väggar och tak. Det känns naturligtvis inte bra att bo kvar i lägenheten med det två små barnen, 3 och snart 1 år, men de har ingenstans att ta vägen. Är inte hyresvärden skyldig att upplåta annat boende åt dem tills problemet är åtgärdat?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din beskrivning som att din systers hyresvärd har gått med på att reparera lägenheten och att frågan handlar om hyresvärdens skyldigheter under pågående renovering.

Hyresfrågor behandlas i 12 kap. jordabalken (JB) som i vardagligt tal ofta kallas för hyreslagen.

Hyresvärden är inte skyldig att ordna med ersättningsbostad
Det finns ingen skrivning i lagen som förpliktigar fastighetsägare att ordna fram ersättningsbostad till hyresgäster vars lägenheter drabbats av skador. Däremot har man som hyresgäst rätt till skälig nedsättning av hyran för den tid som lägenheten är i bristfälligt skick (12 kap. 16 § jmf. 12 kap. 11 § tredje punkten JB). Ersättningsanspråket grundas på vad som kallas för ”men i nyttjanderätten” och beräknas i första hand på hur lång tid och i vilken omfattning hyresgästen inte har kunnat använda lägenheten. Är din syster medlem i hyresgästföreningen kan de hjälpa henne att föra en dialog med hyresvärden om ersättning.

Hemförsäkringen kan täcka merkostnader vid mögelsanering
Vanligtvis täcker ofta hemförsäkringen de flesta merkostnader som kan uppstå i samband med en fukt-, mögel- och bakteriesanering. Jag skulle rekommendera din syster att ta kontakt med sitt försäkringsbolag.

Även om en hyresgäst inte kan kräva en ersättningslägenhet så är det dock inte ovanligt att hyresvärden ändock erbjuder det om skadorna är omfattande – inte minst för att det underlättar för de som ska renovera. Om din syster inte redan kontaktat hyresvärden bör hon göra detta för att se hur de tillsammans bäst löser situationen.

Hur din syster går vidare med sin fråga

Hon bör i första hand kontakta hyresvärden för att se om han kan hjälpa till med en s.k. evakueringsbostad. Vidare kan din syster, om hon är medlem i hyresgästföreningen, be dem om hjälp att föra en dialog om ersättningen som hon enligt lag är berättigad till.Ett tips är också att din syster kontaktar hennes försäkringsbolag för att se vad de kan hjälpa till med.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,

Anna Ståhlklo
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2058)
2021-09-19 Gäller alltid en tremånaders uppsägningstid av hyresrätt?
2021-09-19 Jag har en prick i belastningsregistret, kan jag trots det få ett hyreskontrakt?
2021-09-15 Hur mycket kan det kosta att ersätta en borttappad nyckel?
2021-09-13 Får en hyresvärd gå in i en lägenhet vid misstanke om brott?

Alla besvarade frågor (95763)