Hyresvärdens skyldighet för lägenhetens skick

Hej,

Jag bor i en hyresrätt och jag har lite frågor kring vad jag som hyresgäst har rätt till att få fixat utav min hyresvärd.

Trasig duschhållare sen dag ett?

Sido hyllan i kylen hänger då den är trasig, dvs den går inte att bruka?

Trasiga luckhandtag till ugnen?

Detta är saker jag låtit va då jag trott att de sakerna är "för oviktiga" för att fixa då det inte fyller någon jätte viktig funktion och går att leva med.

Samt när jag använder alla plattor på min spis samtidigt som jag har TVn på går strömmen. Min fastighetsskötare som jag försökt fått tag på i ett halv år kom då äntligen på besök och skulle kika på problemet - givetvis så funkade den då - jag förklarade att detta faktist förekommer titt som tätt, förutom det så är min spis riktigt gammal och har diverse stora hål i sig och därför inte heller får upp värmen så bra. Min fastighetsskötare höll ej med och säger att det duger! Gällande att strömmen går sa han att det kan förekomma strömavbrott/säkringen går om flera i fastigheten använder sig av spisen samtidigt. Dvs inget behöver bytas.

Min fråga till er är då har jag rätt till en fullt fungerande spis eller ska jag bekosta det själv? Gällande strömmen, är det något jag som hyresgäst får ha överseende med eller bör problemet justeras?

Inputs: även grannar säger att fastighetsskötaren samt hyresvärden är extremt svåra att få tag på, och alla blir bemötta med samma motvillighet till att fixa diverse saker som ej är fungerande.

Tack på för hand! :)

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga

Hyresförhålllanden ses av lagen som ett ojämnt partsförhållande. Det innebär att lagen utmärker vissa situationer hyresgästen blir direkt skyddad. Den mest kända är besittningsskyddet, men det finns en rad olika skydd som gäller.

Det vi är intresserade av är hyresvärdens skyldigheter gentemot hyresgästen för att upprätthålla lägenhetens skick.

12:9 JB föreskriver att lägenheten vid inträdesdagen ska vara vid ett sådant skick att den är brukbar. Vad brukbart kan dock variera kraftigt beroende på vart man befinner sig, hyran i sig etc.

Detta lagrum kombineras med 12:15 JB som föreskriver att hyresvärdar måste hålla lägenheten i sådant skick så att 12:9 uppfylls.

Om det är så att du betalar skälig hyra så hamnar ansvaret på hyresvärdens bord och det är han som ska stå för kostnaderna.


Hoppas det besvarade din fråga!
Jakob WestlingRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Hyresrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000