Hyresvärdens skyldighet att agera vid hyresgästs allvarliga störning i bostaden

Hej! Jag misstänker att min granne har en psykisk störning, alternativt missbrukare. Hon har både kollat i min brevlåda, ringt till hyresvärden och spridit falska rykten, lägger sig hela tiden i mitt privatliv, flyttar på mina saker, öppnar sin dörr och skriker på mig i trapphuset, klagar på att jag går tidigt i trapphuset (då jag ska till jobbet) mm. Idag gick hon dock för långt när hon i morse slog mig i huvudet med ett tillhygge för att jag hade hörlurar på mig och inte hörde när hon hade öppnat sitt fönster (ovanför mig) och skrek på mig. Hon röker även konstant inne fast jag sagt till om detta vid flertal gånger. Min hyresvärd bryr sig inte utan säger bara att det är nått vi får lösa.

Jag har polisanmält henne och även sökt om besöksförbud. Men min fråga är har inte min hyresvärd någon skyldighet att ta tag i detta och har han verkligen inte rätt att vräka henne. Tänker på hyreslagen kapitel 12 paragraf 25.

Måste man bli allvarligt skadad innan någonting görs?

Tack på förhand.

Lawline svarar

Hej

Tack för att du vänder dig till Lawline!

Hyreslagen återfinns i 12 kap. jordabalken (JB) se här.

När en hyresgäst utsätter sina grannar för störningar som kan vara skadliga för hälsan och bostadsmiljön och inte skäligen kan tillåtas, ska denne få en tillsägelse av hyresvärden att omedelbart upphöra med störningarna. Om störningarna är särskilt allvarliga med hänsyn till deras art och omfattning, så kan hyresvärden säga upp hyresavtalet utan tillsägelse.

Om hyresvärden brister i sina skyldigheter enligt lag så kan du vända dig till hyresnämnden som kan besluta om ett föreläggande mot hyresvärden. Detta innebär att hyresvärden kan bli tvungen att agera mot din granne. Kontakta därför hyresnämnden för att se hur de kan hjälpa dig framåt. Oavsett om slaget var en engångshändelse, är detta att betrakta som särskilt allvarligt och kan jämföras med ett fall från 2006 i Svea hovrätt då rätten ansåg att en granne som en gång slagit och hotat en annan granne oprovocerat fått sin hyresrätt förverkad. Att ha fått sin hyresrätt förverkad innebär att man förlorat sin rätt att bo kvar. Läs rättsfallet här.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Bästa hälsningar

Ahmet ErcinRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Hyresrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000