Hyresvärdens rätt till tillträde

2017-05-30 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej hyr ett hus men nu har hyresvärden sagt upp mig för att han skall sälja fastighetenhåller nu på och packar för fulltmen hyresvärden vill ha tillträde till huset för en värderingså min fråga är har jag skyldighet att släppa in hyresvärden under uppsägningstidendå det återstår 2mån av den
SVAR

Hej!
Vad kul att du vänder dig till lawline med din fråga.

Din fråga behandlas i 12 kapitlet i jordabalken, som reglerar hyra av hus eller delar av hus. Du undrar om hyresvärden har rätt till att gå in i fastigheten för en värdering av fastigheten. Det är du som hyresvärd som har dispositionsrätt över huset. Dock framgår det av 26§ i 12 kapitlet att hyresvärden har möjlighet till att, utan uppskov, utöva tillsyn eller som i ditt fall värdering av fastigheten. Detta innebär att när en hyresgäst ska flytta så har hyresvärden rätt till att besikta/värdera hyresobjektet, även om hyresgästen motsätter sig detta.

Hoppas att du fick svar på sin fråga.
Om inte får du gärna lämna en kommentar nedan!

Med vänliga hälsningar,

Samuel Lindblad
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2016)
2021-07-29 Hyresvärds betalningskrav
2021-07-28 Andrahandsuthyrning vid studier på annan ort
2021-07-28 Uppsägning av hyresavtal innan tillträde.Uppsägning av hyresavtal innan tillträde.
2021-07-27 Uträkning av 3 månaders uppsägning

Alla besvarade frågor (94351)