Hyresvärdens ansvar vid mögelskada i hyresrätt

2017-10-30 i Hyresrätt
FRÅGA
kan man anmäla en hyresvärd som hyr ut hus med svart mögel , han visste om att det fanns mögel men sa inget om detta, vi har fått möbler och mattor och kläder fördärvade som vi har fått slänga. vi har även haft våra barn barn i detta hus. Vi fick även betala depression kostnader på 12.500-:kr men dom har jag inte heller fått tillbaka. hoppas på ett svar
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Enligt 12 kap 9 § jordabalken (JB) ska en hyresvärd tillhandahålla lägenheten i ett sådant skick att den är brukbar för det avsedda ändamålet när hyresgästens avtal börjar löpa. Vidare enligt 12 kap 11 § JB har du som hyresgäst vid skada på lägenhet rätt att avhjälpa felet mot hyresvärds ersättning i det fall hyresvärden efter tillsägelse inte avhjälper felet själv. Du har som hyresgäst även rätt till nedsättning av hyra samt ersättning för skada.

Det framgår inte riktigt i din fråga huruvida du fortfarande hyr lägenheten eller inte. Men då mögel absolut är något som en hyresvärd ska åtgärda har du, om du fortfarande hyr lägenheten, rätt att avhjälpa felet och sedan kräva ut vad detta kostar från hyresvärden om hyresvärden inte själv vidtar denna åtgärd.

Utöver detta har du rätt att kräva ut ersättning i form av skadestånd för den skada som möglet orsakat på möbler. Fråga om skadestånd för depressionskostnader är lite mer komplicerat, av tidigare domar framgår att det är ganska svårt att få just detta skadestånd. Men du kan absolut väcka ett åtal mot hyresvärden kring detta.

Om du vill ha vidare rådgivning i detta rekommenderar jag att du kontaktar en utav våra jurister. Det kan du göra här.

Hoppas att detta svar hjälpte dig! :)

Med vänliga hälsningar,

Lovisa Nilsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2058)
2021-09-19 Gäller alltid en tremånaders uppsägningstid av hyresrätt?
2021-09-19 Jag har en prick i belastningsregistret, kan jag trots det få ett hyreskontrakt?
2021-09-15 Hur mycket kan det kosta att ersätta en borttappad nyckel?
2021-09-13 Får en hyresvärd gå in i en lägenhet vid misstanke om brott?

Alla besvarade frågor (95865)