Hyresvärden missköter underhåll av lägenhet, vad kan jag göra?

2017-06-08 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej! Jag bor i en i en villa som hyresvärden har byggt om till 3 olika lägenheter. Men hyresvärden bryr sig inte om lägenheterna alls. Det är mögel i vägarna, har varit strömavbrott mer gånger än vad jag kan räkna, dushen har varit trasig sen jag flytta in, har varit översvämning för det är byggt som en 3 åring skulle ha byggt ett lego hus, har varit sniglar och andra insekter i lägenheten. Jag var bara 18 när jag flytta in så visste inte riktigt hur allt fungerade med sånt här. Nubär jag 21 och orkar inte med skiten längre vad kan man göra åt det? vilka ska jag vända,mig till? Speciellt när lägenheten är dyr och han kräver såklart hyran varje månad.
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Allmänt:

Under hyrestiden ska hyresvärden hålla lägenheten i sådan skick att den enligt allmän uppfattningen i orten är fullt brukbar för det avsedda ändamålet (12:9 och 12:15 JB). En bostadslägenhet måste alltså minst vara brukbar och därmed möjlig att bo i.

Dessutom ska hyresvärde med skäliga tidsmellanrum (ca 14 år) utföra tapetsering, målning och andra vanliga reparationer med anledning av lägenhetens försämring genom ålder och bruk (12:15 2 st). Fullgör en hyresvärd inte sin underhållsskyldighet enligt 12:15 2 stycket kan hyresgästen anmäla till hyresnämnden som sedan kan ge hyresvärden ett åtgärdsföreläggande (12:16 2 stycket).

Utöver ovanstående finns även vissa ytterligare bestämmelser. Om en bostadslägenhet hyrs ut av en fastighetsägare och lägenheten inte utgör en del av hyresvärdens egna bostad finns viss godtagbar lägsta standard.

För att en bostadslägenhet ska anses ha lägsta godtagbara standard måste den ha (12:18 a 6 stycket):

1. Kontinuerlig uppvärmning,

2. kontinuerlig tillgång till varmt och kallt vatten för hushåll och hygien,

3. avlopp för spillvatten toalett och tvättställ samt badkar eller dusch

4. försörjning med elektrisk ström för normal hushållsförbrukning,

5. anordningar för matlagning, omfattande spis, diskho, kylskåp, förvaringsutrymmen och avställningsytor.

Dessutom krävs det att huset inte har sådana brister i fråga om hållfasthet, brandsäkerhet eller sanitära förhållanden som inte skäligen kan godtas (12:18 a 7 stycket).

Om en bostad inte uppfyller kraven för lägsta godtagbara standard kan hyresgästen ansöka hos hyresnämnden om att hyresvärden ska vidta de åtgärder som behövs för att uppnå lägsta godtagbara standard. Det hyresnämnden gör efter en ansökan är att förelägga hyresvärden med ett upprustningsföreläggande (12:18 a 1 stycket).

Vad du kan göra i det aktuella fallet:

I ditt fall verkar både el, dusch och avlopp vara i väldigt dåligt skick och skulle eventuellt kunna anses vara under lägsta godtagbara standard. Dessutom finns det mögel i lägenhetens väggar vilken bör kunna anses vara en sanitär olägenhet. Det du ska göra är att vända dig till hyresnämnden och göra en anmälan. HÄR hittar du information om hur du går tillväga med en anmälan.

Eftersom din hyresvärd brustit i sin underhållsskyldighet har du rätt till skälig nedsättning på hyra under den tid som lägenheten varit bristfällig (12:16 1 stycket och 12:11 1 stycket 3 punkten).

Sammanfattningsvis bör du kontakta hyresnämnden och göra en anmälan om upprustningsföreläggande samt åtgärdsföreläggande.

Hoppas det ordnar sig och att du fick svar på din fråga.

Vänligen,

Lisa Naudot
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2103)
2021-11-29 Kan jag avhysa min inneboende och få betalt för skador som hen orsakat?
2021-11-29 Uppsägning av garageplats.
2021-11-29 På vilka grunder får hyresvärd säga upp ett lokalhyresavtal?
2021-11-27 Är det ett brott att vara högljud på kvällen i sin hyresrätt?

Alla besvarade frågor (97404)