Hyresvärd nekar till bostadsbyte

2017-03-09 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej! Jag bor just nu i en lägenhet och pratat med en tjej som bor i en större. Vi ville byta med varandra men hennes hyresvärd nekade det pågrund av att hon påstod att det inte går på grund av bostadskö till lägenheterna. Är det en rätt anledning till att neka? Hon har inte kollat upp anledningarna till byte utan var bara det svaret direkt.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om hyresrätter finns i 12 kap jordabalken, även kallat hyreslagen, se lagen här.

Som hyresgäst har man rätt att byta sin lägenhet mot en annan om hyresvärden tillåter det. Det är alltså upp till hyresvärden om de godkänner bytet eller inte. Om man inte får tillåtelse av hyresvärden kan man vända sig till hyresnämnden (12 kap. 35 §). Hyresnämnden ska ge tillstånd för bytet om den som vill byta lägenheten har beaktansvärda skäl för bytet och det kan ske utan olägenhet för hyresvärden. Beaktansvärda skäl som ska göra att hyresnämnden lämnar tillstånd kan till exempel vara att en familj behöver en större bostad eller att en person fått väsentligt ändrade ekonomiska förhållanden. Beslutet som hyresnämnden kommer fram till kan inte överklagas, så om man får rätt att byta lägenhet av hyresnämnden måste hyresvärden gå med på bytet.

Som svar på din fråga kan alltså sägas att hyresvärden har rätt att neka ett byte av lägenhet. Att de har ett kösystem att följa som anledning är alltså okej. Du kan som sagt alltid vända dig till hyresnämnden för att försöka få tillstånd till lägenhetsbytet.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Isabel Frick
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2058)
2021-09-19 Gäller alltid en tremånaders uppsägningstid av hyresrätt?
2021-09-19 Jag har en prick i belastningsregistret, kan jag trots det få ett hyreskontrakt?
2021-09-15 Hur mycket kan det kosta att ersätta en borttappad nyckel?
2021-09-13 Får en hyresvärd gå in i en lägenhet vid misstanke om brott?

Alla besvarade frågor (95763)