Hyresrättens skick och avhjälpande av fel

2016-01-29 i Hyresrätt
FRÅGA
Min hyresvärd lovade mig vid inflyttning att tvättstugan skulle renoveras i vinter. Jag har tjatat på honom om när det ska göras men får inget svar. Har jag rätt att bryta kontraktet? Också många osynliga fel som uppdagades först efter inflytt. Spisen fungerade inte tex och det tog flera veckor innan det löstes. Jag är trött på min hyresvärd som inte gör vad han lovat och gör han det så är det för att jag tjatat om det många gånger. Flyttade in i oktober och han har ännu ej gjort allt som han lovade.
SVAR

Hej, tack för att du har vänt dig till Lawline med din fråga!
När du flyttar in i din lägenhet så ska den vara i sådant skick att den enligt allmän uppfattning är fullt brukbar, om det dessutom finns ett avtal om bättre skick så ska även detta skick vara uppfyllt, detta enligt jordabalken (här).
Eftersom ett avtal om en hyresrätt inte behöver vara skriftligt så skulle du kan säga att det ingår i avtalet att tvättstugan ska renoveras. Du har då rätt att anta att lägenheten ska vara i den standard som ni avtalat om och kan enligt lag säga upp avtalet. Detta kan du dock bara göra efter tillsägelse och om felet är av väsentlig betydelse för dig, se här. Det finns även andra åtgärder som du kan vidta till exempel nedsättning av hyran enligt samma bestämmelse som hänvisats till ovan.

Gällande de dolda felen så ska hyresvärden se till att lägenheten är i ett fullt brukbart skick när inflyttning sker som nämnts ovan, detta gäller även under hyrestiden enligt lag, se här. Påverkar felen lägenhetens skick så att den enligt allmän uppfattning inte är fullt brukbar så ska alltså hyresvärden stå för reparation av dessa fel. Om hyresvärden inte gör detta kan du vidta åtgärder enligt lag (här) eller vända dig till hyresnämnden.

Med vänlig hälsning


Hanna Gustafsson
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (1770)
2020-10-28 Uppsägning vid olovlig andrahandsuthyrning
2020-10-26 Kan jag få behålla hyresrätten trots många sena inbetalningar tidigare om jag betalar den nuvarande hyresskulden inom 3 veckor?
2020-10-25 Uppsägningstider för andrahandshyresgäst
2020-10-25 Kan jag få min andrahandshyresgäst att flytta ut?

Alla besvarade frågor (85454)