Hyreskontrakt

2016-04-23 i Avtal
FRÅGA
Hej!Jag är en student som bor inneboende hos en pensionerad kvinna och hennes man. Men 1/4 fick jag reda på att jag fått ett korridorsrum och vill såklart flytta ut så snabbt som möjligt då kvinnan i min åsikt inte borde ha inneboende med tanke på hur grisigt det är. Städning här förekommer väldigt sällan. Jag har inte ens kunnat använda köket ordentligt just för stanken av sopor och att vartenda yta är fylld av disk.Jag meddelade kvinnan omedelbart, alltså 1/4, att jag kommer flytta ut 1/5. Jag räknade det som att det var en månad i förväg, vilket är det som står på vårt kontrakt. Men hon säger att det hade funkat (att jag sluppit betala hyran för maj) om jag ringt en dag tidigare, alltså 31/3. Då jag meddelade henne i april om att jag flyttar ut i maj så kommer jag behöva betala hyran även för maj månaden. Nu är min fråga, vem är det som har rätt? Ska jag betala hyran för maj månaden eller slipper jag? Är en "fattig student" så att säga, så dubbla hyror kommer jag inte klara av med tanke på att jag har köpt en massa kursböcker pga början på en ny kurs.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Av vad du beskriver framgår det att du och din hyresvärd tillsammans avtalat om att du har en uppsägningstid på en månad. Frågor rörande hyresförhållanden regleras i 12 kapitlet jordabalken (JB) (här). Det finns inga krav på att det hyresavtal ni slutit ska vara skriftligt, utan muntligt avtal gäller. Även om det är tillåtet med muntliga avtal är det dock ur bevissynpunkt bra om avtalet är skriftligt (här).

Dock är din fråga om det kan anses vara skäligt att din hyresvärd kräver dig på en extra månadshyra för att du meddelade att du skulle flytta ut den 31/3 istället för 1/4. I avdelningen för hyrestid och uppsägning i 12 kapitlet JB framgår att hyresavtal skall sägas upp "vid månadsskifte" vilket ska anses vara en utgångspunkt. Det borde med andra ord inte har inneburit någon ekonomisk skada för din hyresvärd att du sagt upp ditt rum lördagen den 1/4 istället för fredagen den 31/3 och det i sig talar för att det är oskäligt att din hyresvärd kräver dig på en extra månadshyra.

Att du inte kunnat nyttja till exempel köket på grund av att det varit oreda i lägenheten ser jag som ett skäl att kunna åberopa att omedelbart säga upp kontraktet (om det framgår att du ska kunna nyttja dessa ytor i kontraktet). I ett sådant fall har du inte kunnat använda lägenheten så som ni tidigare avtalat om och då kan du åberopa att hyresvärden brustit i sin underhållningsskyldighet. I 12 kap 15 § 2 st JB (här) framgår att om lägenheten helt eller delvis är uthyrd till bostad, ska hyresvärden i bostadsdelen med skäliga tidsmellanrum ombesörja tapetsering, målning och andra sedvanliga reparationer med anledning av lägenhetens försämring genom ålder och bruk. Detta gäller dock inte, om något annat har avtalats. Med andra ord kan du kräva hyresnedsättning om du till exempel inte kunnat använda bland annat kök och toalett på det sätt som framgår av avtalet.

Jag hoppas att du fått svar på dina frågor och att det löser sig för dig!

Tveka inte att höra av dig igen om det fortfarande uppstår bekymmer med din hyresvärd.


Nathalie Byström
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1366)
2020-10-26 Vad gäller enligt avtal om hund med bibehållen avelsrätt
2020-10-25 Kan ett företag neka att utföra en tjänst åt en kund?
2020-10-25 Får säljare av ett spel ställa krav som inte återgivits i avtalsvillkoren?
2020-10-21 Kan en person ångra ett muntligt uttalande/avtal?

Alla besvarade frågor (85461)