Hyresgästens skyldighet att betala hyra tills uppsägningstiden är slut

2019-09-26 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej!Hyresrätt och uppsägningstid 3 månader. Kan ena partnern bara flytta ut innan dess och sedan skita i att betala halva hyran?
SVAR

Hej!

Tack för att du har vänt dig till Lawline med din fråga.

Det går att tolka din fråga på två sätt;

Antingen menar du att hyresgästen och hyresvärden har avtalat om uppsägningstid på tre månader, och att hyresgästen vill flytta ut tidigare och därmed inte betala den hyra den är skyldig att betala enligt hyresavtalet. Om det är på detta sätt är det enkla svaret att avtal enligt en viktig allmän princip ska hållas. Hyresgästen får därmed inte flytta ut tidigare och strunta i att betala resterande hyra.

Den andra tolkningen av din fråga är att två personer har bott tillsammans i en hyresrätt som de nu sagt upp. Den ena vill sedan flytta ut tidigare och därmed inte betala sin halva av hyran. Även denna situation går att lösa med principen om att avtal ska hållas. Om personerna har kommit överens om att betala halva hyran var gäller det. Det är därmed ett avtalsbrott om personen inte betalar sin del av hyran tills uppsägningstiden är slut.

Har du fler frågor är du välkommen att höra av dig!

Med vänliga hälsningar,

Lovisa Lundgren
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå Jag Ddriver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-27 08:48
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (1456)
2019-10-18 Hur regleras uppsägningstid av hyresrätt?
2019-10-14 När kan lagen om uthyrning av egen bostad tillämpas?
2019-10-11 Andrahandsuthyrning under en lång tidsperiod - Kan man anmäla det till polisen?
2019-10-11 Betalningsansvar för hyresrätt vid handläggning och prövning i hyresnämnden

Alla besvarade frågor (73827)