FrågaFASTIGHETSRÄTTHyresrätt31/03/2018

Hyresgästens ansvar för sina gäster

Hej, hur långtt sträcker sig en hyresgäst ansvar då det kommer till Jordabalken 12 kap 24-25 § ?

Har en hyresgäst och samma person som står på kontraktet även ansvar för personer inom familjen utanför det som händer bostadslägenheten och dess allmänna utrymmen? Finns det någonstans att läsa var gränsen går då ansvaret avtar när det gäller hyresgästen? Tex om ens barn skulle hota någon, föra oväsen, bråka utanför själva fastigheten.

Mvh Hugo

Lawline svarar

Hej! Tack för din fråga!

I 12 kap. 24 § Jordabalken återfinns hyresgästens vårdplikt. Bestämmelsen innebär att hyresgästen väl ska vårda lägenheten men också vad där hör till. Det innebär att även allmänna utrymmen i och omkring fastigheten ska vårdas. Hyresgästen kan bli ersättningsskyldig för försämringar som oraskas av vårdslöshet. Det krävs alltså att hyresgästen iakttar normal aktsamhet, dvs agerar så som det kan förväntas av en ordentlig person. Aktsamhet krävs även av hyresgästens gäster, familjemedlemmar och inneboende. Om dessa orsakar försämringar på grund av vårdslöshet är det hyresgästen som svarar för detta. Blir hyresgästen skadeståndsskyldig gentemot hyresvärden kan hyresgästen sedan kräva ersättning av den person som vållat skadan.

Samma ansvar gäller i bestämmelsen i 12 kap. 25 § Jordabalken. Hyresgästen har ansvar för de personer som kommer på besök och därmed även den skada dessa vållar. Du kan finna mer information om detta på: Hyresavtal.nu

Med vänlig hälsning,

Lawline RådgivareRådgivare
Hittade du inte det du sökte?