FrågaFASTIGHETSRÄTTHyresrätt31/12/2019

Hyresgäst vägrar lämna tillträde till hyreslägenhet och kräver hyresreduktion

Hej. jag har en gammal fin villa från 1939 som jag hyr ut. Flera rum o övervåning. Huset är byggt på betongplatta som man gjorde förr i tiden. Haft mkt fukt men efter en dränering för två år sen och bytt hela avloppssystemet har det varit ok. Sista året har jag hyrt ut mitt hus till en barnfamilj som var ibehov av boende. Har tagit ut en realistisk hyra och ett bra andrahandskontrakt om vad som gäller. Jag har också en anställt en fastighetdförvaltare för huset som hyresgästen kunnat vända sig till vid problem. Det har inte varit några speciella proplem detta år men nu på slutet börjar det hända saker. Hyresgästen hör av sig o säger att de ska flytta pga mögel i huset ( inget som jag vetat om) och att det är besvärligt med vattnet i källaren( de måste tömma hinkar varje dag då regnet har gjort att vattenbörjat komma in. Så fort jag fick veta så har jag hört av mig till förvaltaren som bett att få komma in huset o kolla upp vad som är fel, även hur det är med mögel. Han har blivit nekad att komma tid de och förvaltaren har hamnat i en konflikt. Hyresgästen säger att de flyttar ut nu och att kontraktet gäller inte då det finns mögel i huset. Han kräver även att jag ska betala hyran för dec månad till dem. Han säger att de ska kontakta alla myndigheter som finns samt även anmäla förvaltgaren för hemfridsbrott om han kommer dit. Själv tycker jag hela situationen är obehaglig o därför dessa frågor till er. Ska jag betala tillbaka hyran?

Lawline svarar

Hej!

Inledningsvis kan jag nämna att du som hyresvärd är ansvarig att hålla huset i sådant skick att så att huset är fullt brukbart för sitt ändamål, enligt 12:15 Jordabalken(JB). Mögel- och fuktskador anses generellt sett alltid en hyresvärd vara ansvarig för att åtgärda.

Med det sagt, måste du som hyresvärd få en möjlighet att åtgärda felet. Det framgår i 12:26 JB att hyresgästen måste bereda tillträde till lägenheten nästan omedelbart om det gäller förbättringsarbeten som inte kan vänta utan risk för skada på huset (t.ex. vattenskada). Det innebär att du som hyresvärd har en rätt att få tillträde till huset omedelbart när du får reda på att det finns fuktskador.

Eftersom hyresgästen vägrar lämna tillträde till lägenheten, kan de heller inte kräva nedsatt hyra (dvs. december-hyran). Du bör inte betala tillbaka några pengar förrän du och din fastighetsförvaltare fått tillträde till lägenheten och kunnat reparera felen. Enbart därefter har hyresgästen en rätt att få en nedsatt hyra som räknas från dagen de meddelade dig om felet till att det blev åtgärdat.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga. Ha det bra!

Vänligen,

Hashim Mohammed RithaRådgivare