Hyresgäst vägrar att flytta ut

Hyresgäst vägrar följa uppsägningen

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I mitt svar utgår jag ifrån att det rör sig om en bostadshyresgäst, i brist på annan information.

Besittningsskydd
Hyresgäster har både rättigheter och skyldigheter vilket framgår av 12 kap jordabalken. En bostadshyresgäst har som utgångspunkt besittningsskydd vilket innebär en rätt att få till stånd en förlängning av hyresavtalet när hyresvärden säger upp avtalet och begär hyresgästen att flytta, såvida inte en s.k besittningsbrytande grund föreligger. (12 kap. 46 § jordabalken) När en besittningsbrytande grund föreligger har alltså hyresgästen inte rätt till förlängning av hyresavtalet och måste således flytta ut. Ett exempel på en besittningsbrytande grund är när hyresrätten är förverkad, t.ex. för att hyresgästen har varit allvarligt försenad med inbetalning av hyran. (12 kap. 46 § p. 1 jordabalken)
Besittningsskyddet är olika starkt beroende på om hyresgästen hyr bostaden i första-eller andra hand. En andrahandshyresgäst har nämligen enbart besittningsskydd när hyresförhållandet har varat mer än två år i följd. Har andrahandshyresgästen hyrt bostaden i exempelvis ett år, har alltså inte han/hon rätt att kräva att hyresavtalet ska förlängas.

Om hyresgästen vägrar att flytta ut på grund av att han/hon anser sig ha rätt att förlänga avtalet rekommenderar jag dig att undersöka om hyresgästen verkligen har sådant besittningsskydd. Jag har inte tillräckligt mycket information om den beskrivna situationen för att kunna göra en bedömning om detta.

Avhysning

När hyresavtalet har upphört att gälla är hyresgästen skyldig att flytta ut ur bostaden. Om hyresgästen vägrar att flytta efter hyrestidens utgång, kan du som hyresvärd ansöka om handräckning hos Kronofogdemyndigheten för att få hyresgästen avhyst (vräkt) ur bostaden. Hos Kronofogdemyndigheten kan du får ett beslut där det står att hyresgästen ska flytta. Kronofogden kan sedan genomföra vräkningen.

Rekommendation

Jag rekommenderar dig att inledningsvis undersöka om hyresgästen har besittningsskydd. Om så inte är fallet och avtalet har upphört att gälla rekommenderar jag dig att vända dig till Kronofogdemyndigheten. Om du behöver mer vägledning och rådgivning rekommenderas ni att kontakta vår telefonrådgivning eller boka tid med en jurist.

- Boka tid med en jurist för 1699 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

Vänligen,


Marika JaanisteRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Hyresrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000