Hyresgäst ansvar för skador

2017-01-07 i Hyresrätt
FRÅGA
hej ,jag behöver gärna hjälp av er ,för 8 månader sen hade min dotter ( 4 år gammal) ramla från stolen hon stog på och höll i skåp dörr som "lätt" ramlade av ..min hyresvärd säger att jag ska stå för kostnaderna då det är " ytter åverkan" ...kan det stämma ?tacksam för hjälpen
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag uppfattar det av frågan att du bor i en hyresrätt och kommer därför att besvara frågan utifrån det.

12 kap jordabalken (JB), även kallat hyreslagen, reglerar hyresförhållanden. Se lagen här!

Enligt 12 kap 24 § JB är en hyresgäst ansvarig för att vårda lägenheten under hyrestiden. En hyresgäst är skyldig att ersätta skada som hen orsakar, men också för skada som genom vårdslöshet eller försummelse orsakas av personer i hens hushåll eller personer som gästar hyresgästen. Däremot blir hyresgästen inte ansvarig för rena olyckshändelser. Vid bedömningen om hyresgästen ska ansvara för skadan tittar man på om det finns tillräckliga skäl att kräva att hyresgästen vid användningen av lägenheten i den aktuella situationen borde ha agerat annorlunda. En bedömning måste alltså göras av händelsen i detta fall.

Om det är så att det var en ren olyckshändelse, vilket jag uppfattar det som att det var av informationen i frågan, och den inte hade gått att förhindra, då ska du som hyresgäst inte behöva ersätta skadan.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Isabel Frick
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2058)
2021-09-19 Gäller alltid en tremånaders uppsägningstid av hyresrätt?
2021-09-19 Jag har en prick i belastningsregistret, kan jag trots det få ett hyreskontrakt?
2021-09-15 Hur mycket kan det kosta att ersätta en borttappad nyckel?
2021-09-13 Får en hyresvärd gå in i en lägenhet vid misstanke om brott?

Alla besvarade frågor (95763)