Hyresbetalning för gemensamt hyreskontrakt när ena flyttat ut

2017-08-30 i Hyresrätt
FRÅGA
Jag och min sambo har en hyresrätt som vi står på gemensamt. Vi har separerat och hon har flyttat ut men står fortfarande på kontraktet. Är hon skyldig att betala hyran eller finns det någon typ av uppsägningstid vid en sån här situation? Jag bor kvar i lägenheten även om den är för dyr för mig då det är svårt att snabbt hitta nytt kontrakt i stan.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att ett kontrakt ska sluta gälla måste det alltid sägas upp. Det gäller även vid hyra. Din sambo kan inte säga upp sin del av kontraktet enbart genom att flytta utan måste göra en formell uppsägning. Förmodligen finns denna process fastställd i hyreskontraktet med en uppsägningstid och liknande. Om det inte finns en avtalad uppsägningstid på längre än tre månader, är den tre månader enligt Jordabalken 12 kapitlet 4 §. Så länge din sambo inte har sagt upp kontraktet är hon skyldig att fortsätta betala hyra oavsett om hon bor där eller inte. Därmed behöver hon betala hyra åtminstone tre månader till om hon säger upp sin del av kontraktet idag.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2016)
2021-07-29 Hyresvärds betalningskrav
2021-07-28 Andrahandsuthyrning vid studier på annan ort
2021-07-28 Uppsägning av hyresavtal innan tillträde.Uppsägning av hyresavtal innan tillträde.
2021-07-27 Uträkning av 3 månaders uppsägning

Alla besvarade frågor (94345)