Hyra ut samägt hus

2017-08-13 i Hyresavtal
FRÅGA
Om det finns 2 ägare på ett hus och ena ägaren hyr ut huset till en familj utan att prata med den andra ägaren. Och den andra ägaren inte vill hyra ut det. Vad för rättigheter har hyresgästen?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När flera personer gemensamt äger en fastighet är Samäganderättslagen (SamägL) ( här ) tillämplig. För att fastigheten ska kunna hyras ut krävs att båda delägarna lämnar sitt samtycke, se 2 § SamägL. D.v.s. den som äger störst andel har inte rätt att mot den andres vilja hyra ut huset.

Är det nu så att huset redan har blivit uthyrt, dvs det finns ett avtal antingen muntligt eller skriftligt, så är hyresgästen skyddad av lagen (2012:978) om uthyrning av egen bostad bl.a. uthyrning av hus. Utgångspunkten är att både hyresgästen och hyresvärden kan säga upp hyresavtalet med respektive en och tre månaders uppsägningstid, 3 § 2 st. Detta gäller oavsett om hyresavtalet gäller för bestämd eller obestämd tid, 3 § 1 st. Säger du som hyresvärd/ägare upp avtalet gäller 3 månaders uppsägningstid, säger hyresgästen upp avtalet är det 1 månads uppsägningstid som gäller.

När börjar uppsägningstiden att löpa?

Uppsägningstiden räknas i hela kalendermånader. Den månaden man säger upp kontraktet räknas alltså inte. Om ni som hyresvärdar säger upp hyresavtalet nu den 13/8 i så blir uppsägningstiden september, oktober och november och uppsägningen sker då sista november. Man kan alltså säga upp avtalet när som helst i månaden, men uppsägningstiden börjar inte löpa förrän vid nästkommande månadsskifte.

Hoppas det var svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Gustav Persson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1646)
2021-11-30 Besittningsskydd vid privat uthyrning
2021-11-30 Djurförbud- hyresrätt
2021-11-27 Vilken uppsägningstid gäller?
2021-11-24 Har arbetsgivaren större handlingsutrymme när denne agerar hyresvärd än vad andra hyresvärdar normalt sett har?

Alla besvarade frågor (97580)