Hyra på lägenhet vid sjukhusvistelse

2019-08-21 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej. Om man ligger på lasarettet och kommer att bli kvar där i några månader, hur blir det då med min hyra på lägenheten?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enbart det faktum att du som hyresgäst befinner dig på ett sjukhus under några månader, ger dig inte rätt att avstå från att betala hyran för din lägenhet. Du kommer alltså fortfarande vara fullt ansvarig för hyresinbetalningarna.

Om du inte vill betala hyran, kan du hyra ut lägenheten i andra hand under den tid som du befinner dig på sjukhuset. Huvudregeln är att hyresvärden måste lämna tillstånd till uthyrning i andra hand enligt 12 kap. 39 § 1 st jordabalken (JB). Däremot fastställs i 12 kap. 40 § 2 st. 1 p. JB att hyresvärden alltid ska lämna tillstånd till andrahandsuthyrning om hyresgästen på grund av exempelvis en sjukdom har beaktansvärda skäl för upplåtelsen. Du har alltså en laglig rätt att hyra ut lägenheten under den tid du befinner dig på sjukhuset, och slipper således betala hyra.

Jag hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Sam Naderi
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå AB12 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-22 11:49
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (1426)
2019-09-15 Kan jag som "svart" hyresgäst få kompensation för att jag anmäler mitt hyresförhållande till den ursprungliga hyresvärden?
2019-09-12 Måste hyresvärden erbjuda ett nytt boende vid totalrenovering av lägenhet?
2019-09-11 Hur lång uppsägningstid för hyresavtal har jag?
2019-09-10 Vad kan jag göra när min hyresvärd sagt upp mig?

Alla besvarade frågor (72850)