Huskostnader mellan skilsmässa och bodelning

2017-02-23 i Bodelning
FRÅGA
HejJag har nyss skilt mig, jag äger tillsammans med min fd man en villa. Jag har flyttat til en lägenhet och han är kvar i huset. Hur gör vi med huskostnaderna tills dess att bodelningen är klar? Har hört någonstans att jag endast behöver betala amortering och inget annat. Stämmer det?Mvh Sandra Lindh
SVAR

Hej och tack för att du valt att ställa din fråga till Lawline!

Hur kostnaderna regleras innan bodelningen finns inte reglerat i lag, men det har utvecklats två principer i praxis (genom äldre mål) som numera appliceras på den här situationen.

Den första principen är att kostnaderna för den gemensamma bostadens upplösning ska fördelas på ett rimligt sätt och den andra principen är att ingen av parterna ska göra obehörig vinst på bostaden. T.ex. att den som bor kvar i bostaden inte ska behöva betala den parten som flyttat ut, därmed, é contrario så borde inte du heller vara skyldig att betala något för ett hus du inte längre bor i.

Möjligheten att begära bodelning omgående finns enligt 9 kap 4 § Äktenskapsbalk (1987:230), se här , https://lagen.nu/1987:230, så att ni inte behöver hantera delade kostnader etc. fram till dess att bodelningen är gjord.

Hoppas att du har fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Ophelia Wigström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2829)
2021-07-26 Bodelning med internationella egendomar
2021-07-20 Kan en bodelning klandras om den ena partens psykiska ohälsa utnyttjades?
2021-07-18 Hur går en bodelning till när ett samboförhållande upphör?
2021-07-18 Samtyckeskravet vid försäljning av gemensam bostad under pågående bodelning

Alla besvarade frågor (94271)