Huruvida ett aktiebolag ska tas med i bodelning mellan sambos

FRÅGA
HejJag har precis startat ett aktiebolag och jag är sambo med barn.Om vi skulle gå skilda vägar, vad händer då med aktiebolaget.Ska då värdet av bolaget delas lika, eller ligger bolaget utanför bodelningen?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

När ett samboförhållande upphör i det fall den ena parten dör eller man väljer att gå skilda vägar kan man om man vill upprätta en bodelning, detta enligt 8 § sambolagen.

I bodelningen ingår sambornas gemensamma bostad samt bohag, detta innebär alltså bostad samt dennes möbler och inredning som är inköpt för gemensamt bruk. Detta framgår av 3 - 7 samt 12 §§ sambolagen.

Ett aktiebolag ingår med andra ord inte i samboegendomen och det är därför ingenting som kommer tas med i en bodelning vid ett samboförhållandes uppbrott. I det fall du avlider kommer din sambo inte heller få ärva aktiebolaget då sambos inte ärver varandra.

Hoppas att detta svar hjälpte dig! :)

Med vänliga hälsningar,

Då man är sambos ärver man inte varandra.

Lovisa Nilsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2997)
2021-09-18 Sambo, separation, testamente?
2021-09-16 Ingår pengar i en sambodelning?
2021-09-15 Kan man jämka ett föravtal i en samborelation?
2021-09-12 Vad händer med hyresrätten om vi går isär?

Alla besvarade frågor (95699)