Huruvida en hyresvärd är skyldig att överlämna samtliga nycklar vid uthyrning av bostad

När man hyr i andrahand, kan man kräva att hyresvärden lämnar över alla nycklar eller har denne rätt att behålla ett set nycklar ?

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Reglerna om hyra finns i 12 kapitlet i Jordabalken. Jag har gått igenom bestämmelserna och hittar inte någon bestämmelse som behandlar frågan om hyresgästens rätt till samtliga nycklar. Jag har inte heller hittat något avgörande från en domstol som behandlar din fråga.

Det verkar därmed som att lagstiftaren har låtit frågan behandlas mellan parterna i hyresavtalet. Om du och hyresvärden inte specifikt har avtalat om att du ska få tillhandahålla samtliga nycklar till lägenheten, blir det en fråga om avtalstolkning. Sådana frågor kan avgöras av domstol och är mycket svåra att behandla.

Jag tror dock, när det gäller andrahandsuthyrning, att hyresvärden har rätt att behålla åtminstone ett set nycklar. Din hyresvärd är nämligen ansvarig för vissa skador som kan uppkomma i lägenheten, som t.ex vattenläckor och brandrisker. Hyresvärden är skyldig att avhjälpa dessa problem och minimera risken för att sådana skador uppstår. Det blir mycket besvärligt för hyresvärden om du t.ex. är bortrest och har besittning till samtliga nyckelset.

Hoppas att du fick svar på din fråga. Tveka inte på att höra av dig om du har fler frågor!

Carl Trolle OlsonRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Fastighetsrätt och Hyresavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Avtalsgranskning4995 kr

Få ett avtal granskat av en utbildad jurist. Avtalet ska vara på svenska och får vara max 7 sidor långt. Juristen granskar avtalet och återkopplar till dig med skriftlig feedback. Vid behov i form av förslag på ändringar, tillägg och justeringar, samt rådgivning.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning