Hur skriver man ett juridiskt giltigt avtal om en lika fördelning av arvode?

2017-08-02 i Avtal
FRÅGA
Hej!Vi är tre personer som jobbar som fotbollsagenter. Vi kanske kommer att samarbeta och "äga" en fotbollsspelare tillsammans - dvs dela på agent arvodet vid eventuell försäljning. Vi vill minimera riskerna för konflikt och undrar vad för avtal vi kan skriva oss emellan som är juridiskt giltigt och bindande om en lika fördelning av arvodet. Massa tack på förhand!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När det gäller avtal är de i regel alltid bindande så länge alla parter är överens och så länge det inte strider mot några andra tvingande regler eller lagar. Vid upprättandet av ett avtal kan det vara bra att tänka på att skriva så tydligt som möjligt och försöka fånga in så många situationer som möjligt. Avtalet borde för enkelhetens skull innehålla era namn och personuppgifter samt namn och personuppgifter på den avsedda fotbollsspelaren. Ni borde även ange hur arvodet ska fördelas och när avtalet ska träda i kraft samt hur länge det ska gälla. Dessutom kan det vara bra att få med vad som skulle hända vid ett eventuellt utköp. Det vill säga, är det okej att köpa ut någon av agenterna och vad skulle detta kosta/innebära? Hur ska utbetalningarna ske? Osv...

Förutom avtalets innehåll är det viktigt att få med den formella biten d.v.s. datum, underskrifter, namnförtydligande och gärna även två stycken utomstående vittnens underskrifter och namnförtydligande.

Sammanfattningsvis kan man säga att alla avtal (i regel) är bindande, men det är alltid bra att vara extra tydlig för att undvika framtida tvister och problem.

Hoppas svaret varit till din hjälp. Annars är du varmt välkommen att höra av dig igen!

Mvh,

Nina Erlandsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1519)
2021-08-04 Är det formellt korrekt att upprätta flera exemplar av ett och samma avtal?
2021-07-31 Vad gäller vid muntliga avtal?
2021-07-31 Droppshipping och avtal
2021-07-31 Avtal för inneboende

Alla besvarade frågor (94628)