Hur skriver man ett avtal?

2017-07-07 i Avtal
FRÅGA
Hej! Jag har två frågor:1. Jag ska köpa en bil snart dock så kommer min sambo stå i finansieringavtalet och därför stå som ägare av bilen. Jag kommer att betala min sambo alla kostnader för bilen varje månad. Vi vill nu skriva ett avtal om att jag övertar bilen och resterande skuld ifall vi skulle gå isär eller liknande. Hur skriver man ett sådant avtal?2. Min sambo har köpt in en del hifi saker till hemmet tex tv, förstärkare och högtalare m.m. detta vill vi ska tillhöra honom ifall vi går isär kan man skriva med detta avtal i de första eller blir det två helt olika avtal?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

1) Ni borde upprätta ett avtal för det du ska betala din sambo varje månad samt att du övertar bilen vid en separation. Det kan stå i samma avtal. Avtalet ska vara skriftligt och underskrivna av båda och gör två kopior så ni har var sin. Ni kan skriva direkt hur förhållandet ser ut och att du ska överta bilen vid en separation och även resterande skuld samt hur mycket du kommer betala varje månad.

2) Det ni borde göra är att upprätta ett samboavtal där ni reglerar vad som är ditt och vad som är din sambos. Utan ett samboavtal ska allt delas lika mellan er vid en separation i enlighet med sambolagen om någon av er begär en bodelning (8 § sambolagen). Ett samboavtal har två speciella formkrav. För det första ska det vara skriftligt och för det andra ska ni båda skriva under. Det kan även vara bra att ni har var sin kopia. Mer om samboavtal finns att läsa i 9 § i sambolagen.

Eftersom avtalen reglerar olika saker kan det vara bra att ha två olika, men det går att ha ett avtal som omfattar allt. Behöver ni hjälp med att upprätta avtalen kan ni boka tid med en av våra jurister. Det går bra att göra det via hemsidan.

Vänligen

Greta Apelman
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1565)
2021-11-30 Betala vid missad vaccinationstid
2021-11-29 Blir ett kontrakt ogiltigt om man endast skriver ett av sina två efternamn?
2021-11-28 Eventuellt avtalsbrott
2021-11-22 Tolkning av uppsägningsklausul

Alla besvarade frågor (97674)