FrågaFAMILJERÄTTSambo och samboavtal11/02/2018

Hur ska jag och min sambo fördela kostnaderna för sambons lägenhet och vad händer om vi delar på oss?

Hej!

Jag och min pojkvän ska bli sambos. Han köpte lägenheten innan mig och jag ska flytta in hos honom. Vilka kostnader ska vi dela på? Han vill även att vi delar på räntan och amorteringen för lägenheten. Stämmer detta? Och ifall vi gör det, vad händer ifall vi delar på oss?

Mvh

Lawline svarar

Hej och tack för att ni vänder er till oss på Lawline med er fråga!

Förhållanden mellan sambor regleras av Sambolagen (SamboL).

Vika kostnader ska ni dela på?
Det finns inga bestämmelser som anger vem som ska betala vilka kostnader. Att du och din pojkvän blir sambos medför inget särskilt gällande betalningsansvar, utan där får ni själva avtala med varandra om hur ni väljer att lägga upp betalningsansvaret. Man brukar nämligen tala om att det råder avtalsfrihet - vilket innebär just att ni själva får bestämma hur ni vill att avtalet ska se ut. Avtalet behöver inte vara skriftligt, men för tydlighetens skull och av ev. bevisskäl kan det alltid vara bra att skriva ned det som avtalats mellan dig och din sambo.

Vad händer ifall ni delar på er?
När ett samboförhållande upplöses kan det bli aktuellt med bodelning om någon av samborna begär det, 8 § SamboL. Bodelning vid samboskap innebär att all den egendom som räknas som samboegendom läggs samman och delas lika mellan samborna, 14 § SamboL. Den egendom som räknas som samboegendom är enligt 3 § SamboL:
- Bostad som har införskaffats under samboförhållandet för gemensam användning
- Bohag (möbler och liknande) som har införskaffats under samboförhållandet för gemensam användning

Eftersom du beskriver att din pojkvän har köpt lägenheten själv innan ni blev sambos räknas lägenheten därför inte som samboegendom. Om ni delar på er kommer du alltså inte få någonting från lägenheten, oavsett om du har varit med och betalat för lägenheten eller inte.

Mitt råd
Jag skulle råda dig till att förklara hur allting fungerar för din sambo så att ni båda är väl införstådda med vilka villkor som gäller vid samboskap. Utifrån det får ni själva göra upp en uppdelning av betalningen som ni själva finner lämplig - kanske kan du stå för driftkostnader av lägenheten medan din sambo står för amortering och ränta? Det finns många tänkbara alternativ för att lösa frågan på ett bra sätt, vilket ni säkert kommer märka om ni sätter er ner och diskuterar saken med varandra.

Stort lycka till och hoppas att ni fick hjälp med er fråga!

Vänliga hälsningar,

Josefine BjörlingRådgivare
Hittade du inte det du sökte?