Hur påverkas min sambo av mina skulder till Kronofogden

2017-10-06 i Utmätning
FRÅGA
Hej! Har mycket skulder och låg inkomst och kommer sannolikt att hamna hos kronofogden.Jag är sambo med en man som jobbar i Norge men vi är sambos i Sverige. Kommer hans lön att räknas samman med min eller blir det annorlunda med tanke på jobb i Norge med norskt personnummer?/ undrande
SVAR

Hej

Tack för att du vänder dig till Lawline!

Om du har skulder hos Kronofogden så anses du äga det som finns i er gemensamma bostad. Det betyder att allt som finns i er gemensamma bostad kan utmätas av Kronofogden och om din sambo inte på något sätt kan bevisa att egendomen är hans. Detta kan han göra genom att märka egendomen på något sätt.

Att han bor med dig innebär inte att han tar över dina skulder. Det kan ändå påverka hans ekonomi eftersom hans inkomster och kostnader är en del av hushållets. När Kronofogden beräknar vilket belopp de kan utmäta av din lön ingår därför hans uppgifter i beräkningen.

Om ni äger en fastighet tillsammans, kan Kronofogden besluta att din andel i fastigheten ska utmätas. Hela fastigheten säljs och han får då pengarna som kommer från hans andel. Kontakta Kronofogden för mer information.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Bästa hälsningar

Ahmet Ercin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Utmätning (550)
2021-07-26 Skriva över bil på ett barn
2021-07-25 Kan lånad lös egendom utmätas?
2021-07-24 Utmätning av lös egendom när vänner bor ihop
2021-07-19 Kan kronofogden utmäta huset som står på min sambo?

Alla besvarade frågor (94413)