FrågaFAMILJERÄTTBodelning04/04/2017

Hur påverkas en eventuell bodelning av att min sambo äger huset?

Hej!

Jag är sambo och min sambo köpte huset i syfte för oss att bo ihop. Vi inhandlade möbler och två bilar vilket han betalde förutom ena bilens kontantinsats som jag stod för. Upplägget vi har som sambos är att jag står för all mat och han alla räkningar som har med huset å bilarna att göra.

Är detta upplägg till nackdel för mig vid en ev separation, då jag inte står på nåt?


Lawline svarar

Hej och tack för din fråga!

Jag förstår din fråga som att du vill veta vad som händer vid en eventuell separation vid de förutsättningar som du beskrivit i frågan. Jag kommer i mitt svar utgå från att något samboavtal inte finns och att ingen egendom är enskild egendom.

När två personer sammanbor under äktenskapsliknande förhållande och med delar hushåll så anses de vara sambor och sambolagen blir tillämplig. Enligt denna lag ska gemensam bostad och bohag delas vid en bodelning.

Du har i din fråga beskrivit att huset är köpt för att ni ska bo där tillsammans och möblerna likaså. Huset och de möbler som är köpta under tiden ni varit sambor ska därför ingå i en bodelning oavsett vem som betalat för dem.

Det finns också en undantagsbestämmelse där det är möjligt att göra en jämkning till den rikares fördel om samboförhållandet upphör inom fem år.

Vid en eventuell separation kommer därför samboegendomen delas lika mellan dig och din sambo under förutsättning att ni varit sambor längre än fem år. Skulle en separation ske innan ni varit sambor i fem år så kan det vara en nackdel för dig att din sambo äger en större del av samboegendomen.

Vänligen,


Robert LindströmRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Bodelning? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000