Hur påverkar möjligheten till svenskt medborgarskap av utdömt bötesstraff i annat EU-land?

Hej! Hur påverkas ansökan om svenskt medborgarskap för en syrisk familjen som blivit dömts i Tyskland att betala böter för att de har kommit in till Tyskland olagliga. Ifall påverkar den på ansökan vad kan man göra då.

Mvh

Lawline svarar

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Vad som påverkar en ansökan om svenskt medborgarskap regleras i Lag (2001:82) om svenskt medborgarskap.

I 11 § Lagen om svenskt medborgarskap fastställs villkoren för att beviljas medborgarskap efter ansökan. Dessa är:

1. om man har styrkt sin identitet

2. har fyllt 18 år

3. har permanent uppehållstillstånd i Sverige

4. har hemvist här i landet, (a) sedan två år om man är dansk, finsk, isländsk eller norsk medborgare, (b) sedan fyra år tillbaka om man är ofrivilligt statslös eller är att bedöma som flykting enligt 4 kap 1 § Utlänningslagen (2005:716), eller (c) sedan fem år tillbaka för övriga utlänningar

5. haft och kan förväntas komma att ha ett hederligt levnadssätt.

Den som kommit till Sverige anses ha hemvist här från den tidpunkt han eller hon ansökt om uppehållstillstånd för bosättning, om ansökan därefter bifallits. Vad som är avgörande är den sökandes avsikt att stadigvarande bosätta sig i landet.

Det kriteriet som är relevant i just detta fall är p. 5 "haft och kan förväntas komma att ha ett hederligt levnadssätt". Denna bedömning görs främst genom att se på personens tidigare levnadssätt. Det är framförallt tidigare brottslighet som kan göra så att medborgarskap inte beviljas trots att de andra villkoren är uppfyllda.

Om man har begått ett brott som man dömts för kan man ändå bli svensk medborgare om övriga villkor är uppfyllda, - om man väntar en viss tid. Hur lång tid man måste vänta beror på vilket straff som dömts ut för brottet man begått. Denna tid kallas för karenstid och räknas vanligen från då brottet begåtts.

De karenstider som gäller för böter är:

Dagsböter 30 - karenstid på 1 år

Dagsböter 60 - karenstid på 2 år

Dagsböter 100 - karenstid på 3 år.

Enligt dessa riktlinjer ska det då gå minst ett år från det att ett brott begåtts i Sverige, om påföljden bestämts till 30 dagsböter till exempel, innan man tas upp till svenskt medborgarskap. Samtliga omständigheter i det enskilda fallet ska dock, enligt förarbetena till lagen, tas hänsyn till vid bedömning av karenstiden.

Av MIG 2016:12 framgår det att om man har skulder till det allmänna eller till enskilda skulle det kunna medföra att kravet på "ett hederligt levnadssätt" enligt p. 5 inte anses uppfyllt. Att ha skulder är dock enligt domstolen inte tillräckligt i sig för att man ska bedömas inte uppfylla kraven enligt p.5 utan det krävs också att man visat en ovilja att göra rätt för sig. Bedömningen av det framtida levnadssättet ska alltså betonas. Det som ska bedömas är huruvida personen i fråga kan komma att förväntas att leva på ett hederligt sätt i framtiden.

Vid prövning av ansökan om svenskt medborgarskap begär Migrationsverket till exempel in uppgifter från Säkerhetspolisen, Polisen och Kronofogdemyndigheten. Detta görs alltså för att kontrollera om du har begått brott i Sverige eller har skulder. Sådant som kan leda till att ansökan inte beviljas kan också vara obetalda skatter, obetalda böter, eller andra obetalda avgifter, till exempel.

Det Migrationsverket tittar på är hur bra du skött dig under tiden i Sverige och bedömer utifrån det hur bra du kan förväntas sköta dig i framtiden. Huruvida utdömda böter i Tyskland skulle kunna påverka Migrationsverkets bedömning i detta fall är svårt att säga.

Det beror först på om Migrationsverket skulle finna anledning att hämta in uppgifter från polisen i Tyskland samt om Migrationsverket skulle ta hänsyn till sådana uppgifter.

Sammanfattning:

Vid prövningen av din ansökan om medborgarskap i Sverige undersöker Migrationsverket om du haft och kan förväntas komma att ha ett hederligt levnadssätt. Vid den undersökningen tittar alltså Migrationsverket på hur bra du skött dig under tiden i Sverige samt hur bra du kan förväntas sköta dig i framtiden, utifrån det. Sådant som tas med i bedömningen är till exempel om du har skulder till det allmänna eller har privata skulder samt om du har begått brott eller om det finns misstanke om brott.

Hur exakt prövningen av ansökan om medborgarskap kan påverkas av de specifika omständigheterna i just detta fall kan jag inte helt svara på. Det beror som sagt på om Migrationsverket kommer / har tillgång till de uppgifterna samt huruvida Migrationsverket kommer att ta hänsyn till sådana uppgifter.

För det fall utdömd böter i Tyskland skulle påverka Migrationsverkets bedömning kommer vi till frågan vad man i så fall kan göra.

När det gäller fall där sökanden har skulder spelar sökandens vilja att göra rätt för sig in i bedömningen, dvs betala för sig.

När det gäller fall av utdömt bötesstraff till exempel, som påverkar Migrationsverkets prövning av ansökan om medborgarskap, kan man ändå bli medborgare efter det att karenstiden gått ut, (se ovan).

Hoppas detta svar kunnat ge någon sorts klarhet i frågan! Tveka inte att höra av dig igen om svaret var otydligt eller om du har fler funderingar.

Med vänliga hälsningar,

Amanda KeithRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Offentlig rätt och Migrationsrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000