Hur överlåter jag en del av min bostadsrätt?

2020-04-30 i Bostadsrätt
FRÅGA
Hej!jag står som ensam ägare på en bostadsrätt (parhus) nu har jag gift mig och vill skriva in henne i huset, hur gör man då??
SVAR

Hej! Först och främst, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Vad är den juridiska frågan?

Jag tolkar det som att du vill att din fru ska överta en del av bostadsrätten. Jag kommer nedan beskriva hur ni ska gå tillväga.

Överlåtelse

Om du vill att hon ska gå in som delägare behöver det ske en överlåtelse. Överlåtelsen kan ske genom att du ger henne en andel i gåva eller genom att hon köper sig in. Ni behöver därutöver bestämma hur stor procentuell andel av bostadsrätten som ska överlåtas. Därefter behöver en överlåtelsehandling upprättas. Om du vill ge bort en andel som gåva behöver ett gåvobrev upprättas. Vid försäljning av en andel ska istället ett köpekontrakt upprättas. Om ni behöver juridisk hjälp vid upprättandet av handlingen kan ni kontakta Lawlines juristbyrå här.

Bostadsrättsföreningen

När överlåtelsehandlingen har upprättats ska den lämnas in till bostadsrättsföreningen i samband med en ansökan om medlemskap. Bostadsrättsföreningen ska då bevilja ett medlemskap i föreningen. När godkännandet skett noterar de i sina dokument att hon är delägare.

Slutsats

Det ni behöver göra är att i första hand upprätta ett överlåtelse avtal. Därefter ska handlingen skickas till bostadsrättsföreningen.

Hoppas att du har fått svar på din fråga, annars är du varmt välkommen att ta kontakt med oss på Lawline igen.

Med vänlig hälsning,

Sabrina Curan
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bostadsrätt (1165)
2021-04-09 Kan mitt barn bo kvar i min bostadsrätt om jag flyttar ut?
2021-04-06 Utmätning av frus bostad
2021-04-02 Granne i bostadsrätt bryter mot stadgarna
2021-03-31 Är det en "störning" att det låter när det regnar?

Alla besvarade frågor (91130)