Hur överklagar jag ett beslut från socialtjänsten?

2017-09-28 i Förvaltningsrätt
FRÅGA
Hej! Har inte blivit betalt från socialen hur kan man överklaga om det? Ar jag på rätt stället?Tack!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att du ska kunna överklaga krävs att du har fått ett beslut från socialen. Är du missnöjd med det beslutet kan du lämna in en överklagan. Den ska lämnas in till ditt socialkontor. En överklagan måste göras inom tre veckor från det att du fått beslutet. Om det gått mer än tre veckor har du inte längre rätt att överklaga. Har du fortfarande rätt att överklaga ska du meddela din handläggare om att du vill överklaga beslutet, förklara varför och sedan skriva under med ditt namn. Det går bra att skriva meddelandet på ett vanligt papper och antingen personligen lämna in eller skicka in till ditt socialkontor. Din handläggare kommer då att bedöma om det går att ändra beslutet. Handläggaren kan välja att ändra beslutet, men om denne inte gör det på det sättet du har begärt ska kommunen skicka ditt överklagande till förvaltningsrätten. (16 kap 3 § socialtjänstlagen, 22 - 28 §§ förvaltningslagen)

Skulle förvaltningsrätten inte heller ändra ditt beslut kan du överklaga deras dom till kammarrätten och till sist Högsta Förvaltningsdomstolen, men för de två sistnämnda instanserna krävs ett så kallat prövningstillstånd. (33 - 35 §§ förvaltningsprocesslagen)

Hoppas du har fått svar på din fråga! Vill du ha hjälp med att formulera en överklagan är du varmt välkommen att boka tid hos Lawline Juristbyrå här.

Med vänliga hälsningar,

Johanna Bergvall
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Förvaltningsrätt (667)
2021-08-03 Protokollföring i förvaltningsdomstolar
2021-07-28 Dröjsmålstalan - inget beslut efter 4 v.
2021-07-19 Påverkas föräldrars försörjningsstöd av att vuxet hemmavarande barn arbetar?
2021-07-15 Kan en granne överklaga ett beslut om bygglov?

Alla besvarade frågor (94606)