Hur ofta kan man begära att företag som hyr del i fastighet städar gemensamt utrymme?

2017-11-03 i Avtal
FRÅGA
Hej! Jag hyr ut nederdelen av mitt hus till en lunchrestaurang, där står i avtalet att det är dem som ska städa ingången som vi har gemensamt. Hur ofta kan man begära att de städar?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

I Sverige råder något som kallas avtalsfrihet, vilket innebär att du som huvudregel har rätt att avtala med vem du vill om vad du vill, med undantag för omoraliska och olagliga handlingar enligt principen om partum turpe. I vissa fall förekommer även tvingande bestämmelser som kan komma att styra vad som är möjligt att avtala om eftersom man vill skydda en svagare part. Exempelvis har man som konsument skyddad ställning mot vissa typer av avtal och avtalsvillkor som är till nackdel för konsumenten.

I ditt fall kan jag inte utläsa några särskilda sådana omständigheter, utan du har möjlighet att avtala med restaurangen om vad du vill ska gälla. Jag skulle därför råda dig att kontakta restaurangen som hyr delen av ditt hus för att avtala om hur ofta de ska städa ingången.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Vänliga hälsningar

Josefine Björling
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1533)
2021-09-14 Tilläggsavgift för fel bevis på rätt till studentrabatt
2021-09-07 Har en annonssajt rätt att neka annonsering?
2021-09-06 Har du rätt att få tillbaka pengar om du har glömt stänga av parkeringen?
2021-09-05 Konsument som vill utnyttja sin ångerrätt eller häva ett köp

Alla besvarade frågor (95697)