Hur man gör för att en gåva inte ska räknas som förskott på arv

2017-11-30 i Förskott på arv
FRÅGA
Hej! Nu är det så att min pappa har gett mig en samling med mynt med ett stort värde, även under en 4 års period satt in pengar till mig. 50% av dem pengarna har varit för hans egna utgifter då jag har betalat för mina egna pengar så har han sedan överfört till mig. Då han gett både mynt och pengar i gåva till mig. Räcker det att göra ett gåvobrev? Skulle det vara så att han avlider kan mina fyra syskon kräva mig på det jag redan fått? Vi har gjort ett gåvobrev där vi dokumenterat allt och att detta inte ska utgöra ett förskott på arv. Räcker det?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Presumtionen i svensk lag är att om arvlåtaren, dvs. din pappa, under sin livstid gett bort något till en bröstarvinge, ska detta avräknas som förskott på arv vid uppdelningen av kvarlåtenskapen efter din pappas bortgång, eftersom att man utgår från att arvlåtaren vill att varje barn ska få lika mycket.

En arvlåtare som vill gynna en bröstarvinge kan bestämma att en gåva inte ska avräknas som förskott på bröstarvingens framtida arv och då gäller inte presumtionen längre (se 6 kap. 1 § 1 st. ärvdabalken).

Ett bra sätt att uttrycka denna vilja på är att göra precis som ni har gjort, nämligen att dokumentera alla gåvor som din pappa har gett dig och skriva att dessa gåvor inte ska vara några förskott på arv. Detta räcker för att dina syskon sedan inte ska kunna kräva dig på dessa gåvor efter din pappas bortgång.

Med vänlig hälsning,

Maria Makdesi
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Förskott på arv (1289)
2021-11-30 Hur regleras gåvor som inte ska vara förskott på arvet?
2021-11-30 Upphävning av förskott på arv
2021-11-29 Kan en morförälder ge sitt barnbarn en fastighet i gåva?
2021-11-29 Kan man sälja sitt hus till sina barn?

Alla besvarade frågor (97596)