Hur länge kan man sitta i förvar?
Min kusin har sökt asyl och han fick avslag och ska utvisas. Polisen bad honom lämna in foto och vänta. Han hade inte hört något på länge och en dag så skickade de brev till honom att komma in. När han gick till polisen så tog de honom och han blev fängslad. Många har sagt till honom att han kanske kommer att vara inne i 1-2 år innan han får något och veta.
Han blev gift med en som bodde i Danmark, men hon flyttade till Sverige och hans fru är gravid. Vi vet ingenting och vi är rädda att han skadar sig själv.
Snälla snälla hjälp oss vem kan hjälpa oss och var ska vi göra och hur ska vi hjälpa honom.
Ni är de ända vi kan gå till och be om hjälp.
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din frågeställning!
Hur länge kan han sitta inlåst?
Maxtid att sitta i förvar
Av din fråga framgår att din kusin ska utvisas och jag antar att din kusin är över 18 år eftersom att han är gift. Om han inte utvisas på grund av brott kan han tas i förvar för att utvisningsbeslutet ska kunna verkställas, 10 kapitlet 1 § utlänningslagen. Om han tas i förvar för att beslutet ska kunna verkställas kan han i vanliga fall komma att sitta inlåst i högst två månader. Om det finns så kallade synnerliga skäl kan han få sitta inlåst i max tre månader. Om din kusin väljer att inte samarbeta för att beslutet ska kunna verkställas kan han få sitta inlåst i tolv månader, 10 kapitlet 4 § utlänningslagen.
Maxtid att sitta häktad
Om han har tagits i förvar på grund av ett allvarligt brott kallas det för att han sitter häktad. Det finns ingen maxtid på hur länge en person ska sitta häktad men ett häktningsbeslut ska omprövas av domstol var fjortonde dag, 24 kapitlet 18 § rättegångsbalken.
Kommer kusinen få sitta inlåst utan att få veta något?
Information om han tagits i förvar för verkställande av utvisning
Nej, om han har tagits i förvar för att verkställande av utvisning ska ske kommer han att få det beslutet omprövat efter två månader, 10 kapitlet 9 § utlänningslagen. Därför kommer han att få information.
Information om han sitter häktad
I häktningsbeslutet ska det anges vilket brott som misstanken avser och grunden för häktningen, 24 kapitlet 5 § rättegångsbalken. Han har också rätt att få veta vilket brott han i så fall är häktad för och även en rätt att ta del av utredningsmaterialet som ligger till grund för häktningen, 24 kapitlet 9 och 9 a §§ rättegångsbalken. Alltså kommer han få information även om han sitter häktad.
Vad kan ni göra?
Kontakta polisen och be om hjälp och information på telefonnummer 114 14. Då kan ni eventuellt få veta om kusinen sitter häktad eller är tagen i förvar för utvisning.
Vänliga hälsningar