Hur länge har en sambo rätt att bo kvar i partnerns lägenhet efter en separation?

FRÅGA
Jag ska separera från min sambo som jag har två gemensamma barn med. Vi bor i en bostadsrätt som han har betalat insatsen för samt står på lånen för. Han har betalat av alla lånen och vi har gemensamt betalat för föreningsavgiften då han har en mycket högre inkomst än jag. Vi flyttade in i lägenheten samtidigt. Nu vill han sälja lägenheten och att jag flyttar ut så fort som möjligt. Jag undrar hur länge jag har rätt att bo kvar i lägenheten innan jag måste flytta? Jag har inte råd att köpa ut honom. Har även svårt att hitta nytt boende. Tanken är att barnen ska bo mest hos mig.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att det du önskar få svar på är hur länge du har rätt att bo kvar i din sambos bostadsrätt.

Sambolagen reglerar hur samboegendom ska fördelas mellan sambor, för övrig egendom och övriga frågor t.ex. hur länge någon av parterna får bo kvar i den andres bostad gäller avtalsfrihet och avtalslagen. Har inget avtal slutits är det upp till ägaren av bostadsrätten att bestämma över bostaden och vem som får vistas i denna.

Hoppas att du fått svar på din fråga, annars ska du inte tveka att höra av dig igen!

Med vänlig hälsning

Hanna Sidvall
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
CI Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-01 15:32
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2396)
2019-09-22 Vilken sambo får bo kvar i bostaden?
2019-09-22 Kan man skriva samboavtal men behålla sin lägenhet?
2019-09-20 Samboseparation - hur lösa ut sambo från huset?
2019-09-20 Rätt till hus som sambor

Alla besvarade frågor (72980)