Hur lång är uppsägningstiden?

2017-11-23 i Hyresavtal
FRÅGA
Hejsan! Tänkte fråga om ni vet angående uppsägning av hyreskontrakt, gäller alltid 3 månaders uppsägningstid? Då kontraktet jag skrivit på inte anger en specifik uppsägningstid, utan är en begränsad hyrestid på 1 år där jag ska hitta lägenhet omgående och vara utflyttad senast en viss tid dvs. februari 28. Nu uppger min hyresvärd att jag har 3 månaders uppsägningstid. Gäller det oavsett om det inte står på kontrakt pappret jag skrivit på? Är uppsägningstiden från dagvis 3 månader efter det datum jag angett? dvs. 2017-11-22 tom 2017-02-22? eller är det månadsvis dvs. tom. Januari månad ska jag betala och inte februari när jag sagt upp den i november? Får nu betala dubbla hyror i två månader, och inte haft något val att påverka inflyttningstiden i nya lägenheten heller kunnat ange utflyttningstiden i tid då brist på bostad är svårt i Uppsala. Jobbigt läge :/
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline.

Hyresavtal på obestämd tid eller bestämd tid
Hyresavtal kan löpa på obestämd eller bestämd tid. (Jordabalken 12 kap. 3 §).

- Ett avtal på obestämd tid löper från en viss tidpunkt och tills vidare utan någon i förväg bestämd slutdag.

- Ett hyresavtal på bestämd tid är däremot avtalat att upphöra gälla vid en bestämd framtida tidpunkt.

I ditt fall så verkar det röra sig om ett hyresavtal som löper på bestämd tid eftersom du skriver att hyrestiden skulle ha varit 1 år.

Uppsägning av hyresavtal på obestämd tid och bestämd tid
Om du säger upp ett hyresavtal som gäller på obestämd tid så ska hyresavtalet upphöra vid det månadsskifte som inträffar närmast efter tre månader från uppsägningstiden. Detta gäller endast om en längre uppsägningstid inte har avtalats mellan hyresvärden och hyresgästen. (Jordabalken 12 kap. 4 § första stycket, första punkten).

När det gäller uppsägning av ett hyresavtal på bestämd tid så ska hyresavtalet sägas upp senast tre månader i förväg. Detta förutsätter att hyrestiden är längre än tre månader. Detta förutsätter också att hyresvärden och hyresgästen inte har avtalat om en längre uppsägningstid. (Jordabalken 12 kap. 4 § andra stycket, tredje punkten).

Sammanfattning
Eftersom du och din hyresvärd inte har avtalat om någon uppsägningstid i avtalet så ska reglerna i jordabalken gälla. Reglerna i jordabalken om uppsägning av hyresavtal på bestämd tid säger att uppsägningstiden ska vara tre månader. Uppsägningstiden börjar från den dagen som du säger upp lägenheten, så ifall du säger upp lägenheten 2017-11-22 då ska du räkna tre månader framåt från det datumet, dvs. tom 2017-02-22, precis som du angivit i frågan. Du kan dock alltid dubbelkolla med hyresvärden hur de brukar göra och vilka rutiner de har gällande detta.

Hoppas du fick svar på fin fråga!

Mvh

Marie Gergy
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1648)
2021-12-08 Problem vid hyra av lokal på bestämd tid
2021-12-07 När är min uppsägning av lägenhet via e-post gällande?
2021-11-30 Besittningsskydd vid privat uthyrning
2021-11-30 Djurförbud- hyresrätt

Alla besvarade frågor (97723)