Hur lång anställning krävs för att uppfylla försörjningskravet?

2019-02-13 i Migrationsrätt
FRÅGA
Gäller anknytning . Fråga Ang. Försörjningskrav!Har ett arbete men kontraktet är bara till 20190601 . Kommer den att bli godkänd? Eller inte? Hur lång tid ska kontraktet gäller i så fall. Tacksam för svar
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vad är då försörjningskravet?
Du måste då visa att du har regelbundna arbetsrelaterade inkomster så som exempelvis lön, arbetslöshetsersättning osv. Hur mycket inkomst man måste få för att uppfylla kravet beror på hur stor familjen är. För två sammanlevande makar eller sambor är normalbeloppet 7952 kr efter avdragen boendekostnad.

Det finns alltså inget krav på att anställningens måste vara en fast anställning eller gälla under viss tid. Det enda kravet som finns gällande din försörjning är alltså att inkomsten ska vara regelbunden. Vad regelbunden egentligen betyder är olika i de enskilda fallen och jag kan därför tyvärr inte säga om du uppfyller kravet eller ej. Det viktiga är att du visar en regelbunden arbetsrelaterad inkomst. Enligt SOU 2008:114 definieras regelbunden som att det ska vara viss varaktighet och inte enbart tillfälliga korttidsanställningar. Det står även där att om en anställning är tidsbegränsad kan det då beaktas om det finns säkra garantier för att anställningsförhållandet kommer förnyas eller leda till annan anställning.

Detta innebär alltså att det kommer bli en individuell bedömning och det går därför inte att svara på om din anställning uppfyller försörjningskravet, detta är en bedömning som migrationsverket gör i det enskilda fallet. Men om det exempelvis finns en garanti på att anställningen kommer förlängas är det en faktor som beaktas i bedömningen och kan alltså vara till din fördel.


Sammanfattning
Tyvärr kan jag inte svara på om din anställning uppfyller kravet på försörjning. Det är en individuell bedömning som migrationsverket gör. Det viktiga är att inkomsten är regelbunden och då har viss varaktighet. Det finns inga exakta riktlinjer över hur lång anställning man måste ha och jag kan därför inte svara på frågan mer tydligt än såhär. Finns det någon garanti för att din anställning kommer förlängas så beaktas det i bedömningen och kan vara till din fördel.


Jag hoppas att detta någorlunda gav svar på din fråga! Det är som sagt väldigt svårt att ge ett exakt svar eftersom detta är en individuell bedömning som migrationsverket gör.

Caroline Larsson
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (897)
2019-08-24 Hjälper det att gifta sig om man inte uppfyller försörjningskravet i begränsningslagen?
2019-08-22 Medborgarskap efter brott
2019-08-22 Återreseförbud till Sverige omfattar även Schengenområdet
2019-08-20 Varför har min fru fått avslag om uppehållstillstånd på grund av ej regelmässig lön?

Alla besvarade frågor (72228)