Hur kan man som privatperson påverka lagändringar?

FRÅGA
om svenska flaggan inte får användas som bordsduk elle stolsskydd eller annat olämpligt så ska den inte få användas som klädesplagg, jag anser att detta är nervärderande av sveriges nations flagga att den får brännas, användas som hijab, om man använder vår flagga som ska representera vårt land till dylika olika saker så måste ju detta ändras på i lagen, kan man göra detta hur i så fall?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag ser att du brinner för denna fråga men kommer inte att lägga någon värdering i dina argument eller tycka till i frågan. Det jag kan göra är att förklara hur du som privatperson kan delta i arbetet med lagändringar.

Lagändringsåtgärder kan endast utföras av EU, riksdagens ledamöter, regeringen samt ett riksdagsutskott. Om du som privatperson vill få till en ändring så kan du vända dig till ditt lokala riksdagsledamot och få honom/henne att skriva en motion (Riksdagsordningen 3 kap 9 § och framåt). Varje år finns det en allmän motionstid där riksdagsledamöterna kan lämna in förslag.

Här finns information om lagstiftningsprocessen : http://www.riksdagen.se/sv/Sa-funkar-riksdagen/Riksdagens-uppgifter/Beslutar-om-lagar/

Hoppas detta gav svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Alban Dautaj

Alban Dautaj
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Allmänt om lagar och regler (746)
2020-10-19 Är urinprov hos socialtjänsten obligatoriskt?
2020-10-13 Är motiveringen till ett beslut bindande?
2020-09-30 Hur gör man för att få en ändring av lagen som tillåtet sidor som Ratsit att publicera uppgifter?
2020-09-29 Kan man bli portad från en affär på grund av snatteri?

Alla besvarade frågor (85193)