Hur kan man lägga upp en gemensam tjänst till flera villaägare?

2017-08-11 i Avtal
FRÅGA
Hej,Jag skulle vilja sälja en gemensam tjänst till flera villaägare utan att "tvinga" dem att gå samman i en samfällighet eller förening med styrelse och stadgar. (Även om syftet endast vore att köpa min tjänst så blir det förvisso en enkel historia, men det blir ofta tjafs, intriger och besvärande att ta styrelseansvar.) Ju fler de är som går samman om att köpa tjänsten, desto lägre blir givetvis kostnaden/priset per villaägare. Och lite vice versa, när en villaägare inte längre vill vara med och dela på den gemensamma kostnaden, så stiger kostnaden per individ. Finns det någon enklare organisations- eller samverkansform som medför lite lättare förpliktelse gentemot varandra utan att det kräver stadgar och styrelse? Jag åtar mig gärna om att hålla reda på vem som är med och delar på tjänsten, och kan debitera individuellt. Jag skulle bli mycket tacksam för tips. Vänliga hälsningar,Sten
SVAR

Hej Sven och tack för att du vänder dig till Lawline!

Rent juridiskt finns det inget som säger att de måste vara en förening eller liknande för att ingå avtal med dig. De kan alla ha var sitt avtal med dig där de enskilt förpliktar sig att köpa din tjänst till ett visst pris. De kan alla vara med när detta avtal ingås. Det behöver inte vara skriftligt så länge alla är med på vad priset är och att de binder sig genom att acceptera din tjänst. Att prata med dem enskilt går också bra men då kan det bli svårt att få dem att gå med på tjänsten eftersom de inte vet hur mycket de kommer betala eftersom detta beror på hur många av grannarna som också köper tjänsten.

En potentiell för dig med att ingå avtal med dem enskilt är att konsumenttjänstlagen blir tillämplig, som i likhet med konsumentköplagen är mer konsumentskyddande än om du ingår avtal med en förening. En annan mer uppenbar nackdel är att det blir svårare att få dem att gå med på tjänsten på grund av det jag skrev ovan. Det är lättare för dem att ha en förening som för deras talan.

I slutändan bestämmer grannskapet hur de vill göra men det är inga problem för dig att erbjuda dem att teckna avtal individuellt.

Hoppas det besvarar frågan, tveka inte att höra av dig till Lawline igen nästa gång juridiken krånglar!

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1534)
2021-09-19 Gäller avtalet om vi skrivit under som fel parter (säljare resp. köpare)?
2021-09-14 Tilläggsavgift för fel bevis på rätt till studentrabatt
2021-09-07 Har en annonssajt rätt att neka annonsering?
2021-09-06 Har du rätt att få tillbaka pengar om du har glömt stänga av parkeringen?

Alla besvarade frågor (95746)