Hur kan jag tvinga en inneboende som inte sköter sig att flytta?

Hej! Jag har en nära vän som jag har kännt länge som har sålt sin lägenhet dock har inte lyckats hittat nytt boende. Han och hans pappa som jag också känner har frågat mig om han kunde bo hos mig ett par veckor tills han har skaffat eget boende. Jag gick med på det dock ställde jag krav på honom att han får stanna så länge han inte bryter mot de reglerna som står i mitt hyreskontrakt (förstahand). Han höll med och gav samtycke. Efter att han flyttade in bröt han de reglerna flertals gånger när jag inte varit hemma. Samt tog han med sin hund efter att ha sagt att hunden kommer bo hos hans pappa. (Husdjur får endas vistas enligt bestämelse med hyresvärden.) Jag påminde samt förklarade för honom att om han gör det en gång till får han inte bo längre hos mig. Nästa gång jag jobbade och inte var hemma gjorde han det igen och skapade oväsen så pass att när jag kom hem knackade grannen på och skällde ut mig när jag inte visste end vad som hade hänt. Efter den händelsen sa jag till honom att han får lämna omedelbart och att han får inte längre få bo hemma hos mig då jag själv inte vill bli avhysad av min hyresvärd. Kan jag anmäla honom för hemfridsbrott eventuellt va gör jag för att inte bli vräkt? Jag är medveten om det ansvaret jag själv har och accepterar de konsekvensen som händer mig iochmed mitt namn står på kontraktet. Jag ville bara vara medmänsklig. Tack!

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Jag förstår att du hamnat i en jobbig situation i och med din nära vän som flyttade in och nu vägrar flytta ut. Det jag skulle rekommendera dig att göra är att ansöka om avhysning hos kronofogdemyndigheten, det kan du göra genom att fylla i en blankett på deras hemsida (som du hittar här).

Eftersom din vän har bott i lägenheten tidigare kan inte reglerna om hemfridsbrott gälla i den här situationen, om däremot t.ex. din vän hade kontaktförbud har det ansetts som hemfridsbrott i en liknande situation (4 kap. 6 § brottsbalk). Men som sagt så rekommenderar jag dig att ansöka om avhysning.

Med vänliga hälsningar,

Andreas GrundstedtRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Hyresrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000