Hur kan jag få umgängesrätten prövad?
Hej!
Vilka möjligheter har jag att ordna så att barnens pappa inte får träffa sina barn?
Jag är deras mamma och vi har gemensam vårdnad. Min dotter på fyra år har vid två tillfällen berättat "Pappa puttar mej i rumpan med snoppen". Det är polisanmält och utredning pågår. Men jag tror att örendet blir nedlagt då enbart min berättelse finns som bevis. Jag är orolig att han våldför sig på henne sexuellt. Barnen har umgänge fastställt av tingsrätten 4.5 h/v. Detta var innan dottern berättade om snoppen. Hon säger också saker som "pappa slår mej" och "Jag är rädd för pappa". Dessa saker har jag berättat för socialen i tidigare utredning.
Socialen har gjort en utredning nu igen där de kom fram till att inga insatser från dem behövs. De vet inte vad som har hänt eller inte hänt. Det är upp till vårdnadshavarna (jag och barnens pappa) att skydda barnen.
Pappan har tidigare varit våldsam mot dottern med detta blev nedlagt i brist på bevis. Han är dömd för ett fall av misshandel av normalgraden mot mej. Jag känner stor oro för att skicka barnen till sin pappa och önskar att de inte ska träffa honom mer.
Ska jag vända mig till familjerätten, tingsrätten eller fortsätta skicka barnen till sin pappa som vanligt? Finns det några möjligheter att få igenom att de inte träffar sin pappa eller är det för lite bevis att ta på?
Lawline svarar
Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.
Vilken lag är tillämplig?
I ditt fall då det rör barn och förälders umgängesrätt är 6 kap Föräldrabalken (FB) tillämplig.
Vilken umgängesrätt har en förälder som barnet inte varaktigt bor hos?
Enligt 6:15 FB har en förälder som barnet inte varaktigt bor hos rätt att umgås med sitt barn, antingen genom att de träffar varandra eller genom att de har kontakt på annat sätt.
Kan du förändra umgängesrätten?
Om du vill förändra den rätt till umgänge som ditt barns far har tillsammans med ditt barn har du tre alternativ.
1. Du och ditt barns far kan själva avtala om umgänge med stöd av socialtjänsten i din kommun vilka är skyldiga att tillhandahålla samtal eller sakkunnig ledning i umgängestvister likt den du beskriver (se 6:17a FB med hänvisning till 5:3 1 st SoL).
2. Du kan direkt ta kontakt med tingsrätten och kräva att få umgängesrätten prövad och fastställd, 15 a § FB.
3. Du kan kontakta Socialnämnden som i sin tur kan väcka talan om prövning av umgängesrätt i tingsrätten, 15 a § FB.
Utan att lägga någon värdering i din och ditt barns fars relation rekommenderar jag dig att pröva alternativ 2 eller 3.
Enligt 6:20 FB har rätten möjlighet att besluta om umgänge till dess att frågan har avgjorts. Om du idag känner oro över att lämna ditt barn ensam med dennes far så kan med andra ord rätten komma fram till en umgängeslösning under tiden som målet avgörs. Med det sagt behöver den lösningen inte bli densamma som domen.
Vad finns det för möjligheter för dig att se till att ditt barns pappa inte får träffa ditt barn?
Svenska domstolar vill i så stor utsträckning som möjligt tillgodose föräldrars och barns rätt till umgänge och en mildare, och inte ovanlig, form av umgängesbegränsning är att rätten dömer ut att den ena föräldern har rätt till umgänge med barnet under medverkande av en utsedd person från socialnämnden (6:15 c 1 st FB). Jag kan inte uttala mig om hur rätten kommer att döma i ert fall men jag vill betona att barnets bästa enligt 6:2 a FB alltid ska vara avgörande för alla beslut om vårdnad, boende och umgänge. Om det finns bevis för att ditt barn blir utsatt för övergrepp kommer med största sannolikhet umgängesrätten att förändras då övergrepp är ett rekvisit som tingsrätten måste ta hänsyn till när de ska avgöra vad som är bäst för barnet.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga.
Varma hälsningar,