Hur kan ett dödsbo bindas av en rättshandling?

kan en person som inte är dödsbodelägare beställa en gravplats 70 mil bort från barnen som är dödsbodelägare utan att meddela dom och sedan skicka räkningen till dödsboet.Kan de verkligen få göra så?

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Din fråga aktualiserar två olika juridiska aspekter som båda regleras i ärvdabalken (ÄB).

Den första aspekten
Den första juridiska aspekten i din fråga handlar om vem som har rätt att företräda dödsboet utåt. Om detta finns det en regel i ÄB 18:1.

I ÄB 18:1 framgår huvudregeln att det är dödsbodelägarna som gemensamt ska företräda dödsboet utåt. Från denna huvudregel finns dock huvudsakligen två undantag. Dessa undantag framgår av ÄB 19:1 och innebär att någon annan än dödsbodelägarna gemensamt kan ha rätt att företräda dödsboet utåt. Följande personer kan ha sådan rätt:

1. En boutredningsman som utsetts av domstol har rätt att ensam förvalta dödsboet och företräda det utåt.
2. En person som i testamentet utsetts till att ensam förvalta dödsboet (så kallad testamentsexekutor) kan också ha rätt att ensam förvalta dödsboet och företräda det utåt.

Jag misstänker dock att ingen av dessa två undantag är tillämpliga, eftersom personen i din fråga inte ens verkar ha tillgång till dödsboet och därmed inte verkar vara boutredningsman eller testamentsexekutor.

Jag förstår det därmed som att personen ifråga inte haft rätt att företräda dödsboet utåt och att det är ni som dödsbodelägare som fortfarande besitter uppgiften och kompetensen att gemensamt förvalta och företräda dödsboet. Under denna förutsättning har personen ifråga alltså inte haft rätt att företräda dödsboet ifråga och kan därmed inte på detta sätt kräva pengar från dödsboet.

Den andra aspekten
Härmed blir en annan juridisk aspekt relevant. Nämligen frågan om ni som dödsbodelägare har givit personen i fråga uppdraget att göra det som hen har gjort.

För att denna ska kunna leda till dödsboets betalningsskyldighet krävs att ni som dödsbodelägare har givit personen ifråga till uppdrag att göra det som hen gjort. För att detta ska vara fullt giltigt krävs dessutom att alla dödsbodelägare har givit sitt samtycke till uppdraget.

Sammanfattning
Ni bör alltså först fråga er om personen ifråga har haft behörighet att vidta åtgärden på bekostnad av dödsboet. För detta krävs alltså att personen antingen var boutredningsman eller testamentsexekutor (se ÄB 19:1). Om detta inte är fallet bör ni utreda om ni gemensamt kan ha givit personen i uppdrag att göra det hen gjorde (se ÄB 18:1).

Om personen inte var boutredningsman, testamentsexekutor eller fått i uppdrag av er dödsbodelägare att göra det hen gjorde, har personen inte heller rätt till ersättning för sin åtgärd. I sådant fall ska dödsboet helt enkelt inte vara bundet av åtgärden, och ni som dödsbodelägare kan agera som om beställningen inte skett. Den enda som då binds av åtgärden är personen ifråga som gjort den.

Jag hoppas att ni fått svar på er fråga. Tveka inte att ställa en ny fråga eller att kommentera nedan om ni har fler funderingar!

Med vänliga hälsningar,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Övrigt? Vi hjälper dig till fast pris!

Testamente2995 kr

Upprättande av testamente (max 2 sidor) som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 30 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning