FrågaFAMILJERÄTTBarnrätt28/07/2018

Hur gör man om man inte kommer överens om barns boende?

Hej,

Jag och min ex-man A har varit skilda i 3 år. Vi har delad vårdnad och inget avtal. Vi har sedan oktober/november 2017 haft barnen varannan vecka. I januari 2018 ville jag ändra detta till hela veckor förutom exv onsdagar då upplägget inte fungerade för mig i min vardag. Detta för att det inte skulle vara så lång tid för barnen från den ena föräldern och för att jag skulle kunna få en dag mitt i veckan att jobba sent/handla/sova en hel natt/träna etc. Men A vägrar göra någon förändring. Jag har bokat och gått på 4 samarbetssamtal hos kommunen men som inte lett framåt, och samtalsledarna sa vid 4e samtalet att de bara erbjuder en plats att mötas på och att det inte ligger i deras intresse att komma fram till något. Vi har nu haft det på det sätt som A vill ha det i 7 månader, och om vi inte kan hitta någon annan lösning så har mitt förslag hela tiden varit att ok, du får ha det på ditt sätt nu och så får jag ha det på mitt sätt lika lång tid sen och så håller vi på så. Men det är helt låst läge. Det känns helt galet att tingsrätten skulle befatta sig med en så löjlig fråga som vuxna människor borde kunna lösa själva, och jag vill verkligen inte utsätta barnen för en vårdnadstvist. Finns det något alternativ? Jag har tidigare bokat och betalat för samarbetssamtal privat men det blir ju väldigt dyrt i längden, speciellt om vi inte kommer någonvart. Dock var det en bra person då och vi kom fram till en rättvis lösning, men A vill inte gå dit igen.

Mvh

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Jag kommer i mitt svar till dig att inledningsvis förklara vilka regler som gäller enligt lagen och vilken utgångspunkt rätten har. Därefter kommer jag att gå igenom förfarandet vid en familjerättslig tvist och avslutningsvis kommer jag att ge dig råd.

Barnets bästa ska vara avgörande i alla beslut

Bestämmelser om barns vårdnad och umgänge finns i 6 kap. föräldrabalken (FB). Alla beslut som gäller vårdnad, boende och umgänge ska tas utifrån barnets bästa (6 kap. 2 a § FB). Rätten kan på din eller bådas begäran besluta vem av er barnet ska bo tillsammans med (6 kap. 14 a § FB). Rätten kan även besluta om umgänge mellan barnet och den förälder som inte är boende förälder (6 kap. 15 a § FB).

I ett mål om vårdnad, boende och umgänge kan rätten ge i uppdrag till familjerätten att anordna samarbetssamtal (6 kap. 18 § andra stycket FB). Rätten kan även utse en medlare som ska försöka få föräldrarna att gemensamt nå en lösning som är förenlig med barnets bästa (6 kap. 18 a § FB). I regel krävs det att föräldrarna är överens om att de vill delta i samarbetssamtal för att rätten ska besluta om sådana. Utifrån vad du skriver i din fråga verkar ju den möjligheten vara uttömd. Dock ska inte samarbetssamtalen underskattas, kanske kan det hjälpa om ni kan enas om att åter gå på sådana men med annan socialsekreterare än tidigare.

Du kan vända dig till domstol för att få beslutat om vårdnad, boende och umgänge

Kan ni inte enas och du är av uppfattningen att en ändring i hur boende, umgänge och eventuellt vårdnad ska utformas kan du vända dig till domstol. En tvist kan bli långdragen och kostsam. Det finns ofta möjlighet att utnyttja rättsskyddet i din hemförsäkring vid familjerättsliga tvister. Försäkringen kommer inte att betala allt, men en stor del av kostnaderna som uppkommer. I de flesta hemförsäkringar finns en viss tid (karenstid) som måste gått sedan er skilsmässa. I ert fall har det enligt uppgift gått tre år varför det inte bör vara något problem.

Du behöver inte begära en ändring i vårdnaden och att utsätta barnen för en vårdnadstvist. Ditt yrkande kan t.ex. avse bara boendet och/eller umgänget. Som du säger kan det tyckas att ni som vuxna människor borde kunna lösa situationen själva. Även rätten har det synsättet och grundtanken är att vårdnadshavarna ska komma överens, inte att domstolen ska bestämma.

Rätten kommer att försöka få er att enas

Det normala förfarandet är att det ombud du anlitar för ändamålet sänder ett brev till din exman med vad du begär. I brevet kommer han även att uppmanas att själv ordna ett ombud. Ibland kan tvisten lösas redan genom korrespondens via ombuden. Om inte det går kan ditt ombud lämna in en stämning till tingsrätten.

När stämningen inkommit till tingsrätten kommer domstolen att besluta om en muntlig förhandling. Den muntliga förhandlingen är en förberedelse inför en eventuell huvudförhandling. Många mål kan lösas redan under den muntliga förhandlingen. Det är i den muntliga förhandlingen domstolen brukar föreslå för parterna att de ska gå med på att delta i samarbetssamtal hos familjerätten. Men ofta arbetar domaren för att föräldrarna redan vid den muntliga förhandlingen ska kunna enas, så det inte behöver gå till en fullt utvecklad tvist.

Domaren brukar vilja prata med parterna och föreslår ibland att den ena parten och dess ombud ska lämna salen. När domaren har pratat med första parten får den lämna salen och sedan pratar domaren med den andra parten. En domare kan ibland redan i detta skede få parterna att enas. Som jag skrivit ovan vill domstolen egentligen inte ta beslutet om vårdnad, boende och umgänge; utgångspunkten är att föräldrarna ska vara överens och gemensamt ta beslutet. Till syvende och sist är det självklart upp till parterna hur mycket de vill enas, hur mycket prestige det finns och hur mycket den ena eller båda parterna vill sätta sig på tvären. Kan man inte enas i den muntliga förhandlingen kan domstolen sätta ut tid för huvudförhandling, inför vilken det kommer att utredas vad som är bäst för barnen.

Mitt råd till dig är att försöka enas med din exman och eventuellt gå på fler samarbetssamtal om möjligt. Utifrån hur din fråga är ställd kan det vara så att det inte är möjligt och då rekommenderar jag att du anlitar en jurist. Juristen kan sedan sända ett brev till din exman eller dennes ombud med de krav du har. Med lite tur kan ni enas genom den korrespondens som sker mellan ombuden. Kan ni inte enas får du avgöra om du vill att ditt ombud lämnar in en ansökan om stämning till rätten.

Om du lämnar in en stämning till rätten kan ni eventuellt enas vid den muntliga förberedelsen. Om så inte sker kan det i slutändan utveckla sig till en fullt utvecklad tvist med utredning och huvudförhandling. I det fallet kommer domstolen i slutändan att utifrån era yrkanden avgöra vad som är till barnets bästa.

Jag kan varmt rekommendera att du bokar tid med någon av våra duktiga och erfarna jurister hos Lawline. Vi kan företräda dig för det fall att du beslutar att vända dig till rätten med din begäran och hjälper dig att söka rättshjälp ur din hemförsäkring.

Hoppas du fått svar på din fråga och lycka till!

Vänligen,

Dennis LavessonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Barnrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000