Hur gör man för att make ska ärva egendom från andre maken?

2017-04-30 i Testamente
FRÅGA
Hej vi är gifta min fru har äktenskapsförord på egendom hon är orolig att hennes syskon få ärva henne om hon dör hon vill att jag ska ärva hur funkar det?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Reglerna om arv finns i ärvdabalken (ÄB). Eftersom ni är gifta kommer du, förutsatt att din fru dör före dig, att ärva du hennes egendom med fri förfoganderätt (3 kap. 1 § ÄB). Detta innebär att du kan förfoga över egendomen som du vill, ex. genom att sälja den eller ge bort den, men du kan inte testamentera bort egendomen. I detta fall har hennes arvingar rätt till efterarv när du dör. Det framgår inte om din fru har några barn, vilka i sådana fall står först i tur till att ärva. Syskon tillhör andra klassens arvtagare och det är endast om din fru saknar barn och om hennes föräldrar är avlidna som hennes syskon är aktuella för efterarv när du dör.

Om din fru vill att du ska ärva viss egendom med full äganderätt kan hon välja att upprätta ett testamente. Genom testamentet kan hon peka ut egendom som du ska ärva och som sedermera dina och inte din frus arvingar ärver när du dör.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Cecilia Lenman
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2893)
2021-07-23 Hur ska jag meddela arvingar om ett testamente, och när kan de senast motsätta sig testamentet?
2021-07-19 Do you need a testament in Sweden?
2021-07-18 Är ett testamente bindande om man upprättat det själv?
2021-07-18 Kan syskon lämnas arvslösa?

Alla besvarade frågor (94159)