Hur gör man för att bostadsrätt inte ska gå i arv till sambos barn?

2018-10-17 i Sambo
FRÅGA
Min sambo och jag ska köpa en bostadsrätt, där jag kommer att stå för insatsen. Vi planerar att båda ska stå på kontraktet. Min sambo har två barn, som inte är bosatta i Sverige och inte svenska medborgare. Jag har inga barn. När någon av oss går bort, vill vi att den andre ska kunna bo kvar. Men, eftersom jag står för insatsen, vill jag att bostadsrätten går till mina syskonbarn och inte till hans barn, när vi båda är borta. Vi har skrivit ett inbördes testamente, men i det äger vi ingen bostadsrätt tillsammans. Hur löser vi lämpligast detta för att undvika problem i framtiden?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

För att din sambos barn inte ska få rätt att ärva lägenheten, skulle jag rekommendera att ni skriver samboavtal enligt 9 § sambolagen. Jag tolkar dig som att det är du som ska äga hela lägenheten, och därför skulle ett samboavtal där ni skriver att sambolagen inte ska gälla avseende bostadsrätten, göra att din sambo aldrig får del i lägenheten. Om så är fallet, kommer inte heller din sambos barn att kunna ärva lägenheten.

Det kan dock vara så att ni vill kunna genomföra en bodelning vid eventuell separation eller liknande. I så fall är samboavtal ett sämre alternativ. Istället bör ni då testamentera lägenheten till dina syskonbarn, som får rätt till lägenheten då ni båda går bort. Detta bör vara möjligt om inte testamentet då gör att din sambos barn inte får ut sin laglott, vilket strider mot 7 kap 5 § ärvdabalken. Då jag inte vet värdet av lägenheten eller er totala egendom, är det svårt för mig att kunna veta hur din sambos barns rätt till sin laglott påverkas av att ni testamenterar lägenheten till dina syskonbarn.

Hoppas mitt svar hjälpt er! Vill ni ha ytterligare rådgivning kring samboavtal eller testamente, rekommenderar jag er att ta hjälp av någon av våra jurister. Ni mailar då info@lawline.se

Anna Rydin
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo (338)
2019-01-18 Ärver sambo eller gemensamma barnet?
2018-12-29 Efterlevande sambos rätt att bo kvar i huset
2018-12-29 Måste alla arvingar avstå från arv till förmån för efterlevande sambo om någon väljer att göra det?
2018-12-28 Arv gällande sambo samt borgensförbindelse när borgensmannen avlider

Alla besvarade frågor (64454)