Hur gör jag för att få ett fungerande umgänge med mina barn?
Hej, Jag skilde mig förra året och vi har 2 gemensamt barn. 2 tjejer. Vi bestämde då att de ska bo hos mamma och att de ska vara hos mig varannan helg. Det har gått rätt bra tills jag träffade nån i april i år. Efter det så har tjejerna inte varit hos mig. Jag har provat allt när jag pratar med mitt ex säger hon att de är jätte glada att jag träffade nån och tjejerna också. Men de vill inte hälsa på mig längre. Frågar jag varför så vet de inte. Exet säger att de är tillräckligt gamla för att bestämma själv och vill de inte åka så behöver de inte. De är 12 och 13. Det går inte att ringa till de för de svara inte när jag ringer. Skickar jag sms svarar de typ dagen efter och då tror jag mer att jag sms'a med exet än med de. De har träffat min nya tjej en gång på en hästtävling där exet var med. Hon blev väldigt konstigt och tog de i handen och gick därifrån för de skulle "förbereda" hästen i 2 timmar! Jag har precis haft 4 veckors semester och skulle ha tjejerna 5 dagar på min semester och sen varannan helg. Jag har träffat de 3 timmar på hela min semester! Hjälp mig snälla vad ska jag göra?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!
De regler som gäller för vårdnadshavare och föräldrar finns i föräldrabalken (FB). Vad som gäller för vårdnad, boende och umgänge regleras i 6 kap. föräldrabalken. Jag kommer i mitt svar att redogöra för vilka rättigheter/skyldigheter som finns och avsluta med råd om vad du kan göra.
Utgångspunkten är barnets bästa
När det gäller umgänge med barn har du inte en ovillkorlig rätt att umgås med dina döttrar, tvärtom utgår lagstiftaren från att det är barnen som har rätt att umgås med dig. Vid beslut om vårdnad, boende och umgänge ska det alltid utgås från barnets bästa. I det ska bland annat beaktas barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna (6 kap. 2 a § FB).
Även om du inte har någon uttalad rätt att träffa dina döttrar så utgås det i regel från att det är till barnens bästa att ha ett umgänge med båda föräldrarna. Små barn kan i regel inte ta så stora beslut själva som vart de ska bo eller om/när de ska vara hos den ena eller den andra föräldern. Dina döttrar är däremot i en ålder där de å ena sidan inte kan ta sådana beslut själv, men det å andra sidan kommer att vägas in allt mer vad de själva vill.
Som föräldrar har ni ett gemensamt ansvar för att barnets behov av umgänge med en förälder som barnet inte bor tillsammans med så långt som möjligt tillgodoses (6 kap. 15 § FB). Detta innebär i grund och botten att barnen dels har rätt att umgås med dig, dels att såväl du som dina döttrars mamma gemensamt ska se till att de har ett umgänge med dig.
Vänd dig till familjerätten för ett samtal i första hand
Mitt råd är att du i första hand vänder dig till familjerättsenheten i din kommun. Familjerätten är, trots dess titel, inte en domstol. Familjerätten lyder under socialtjänsten och bistår bland annat med rådgivning om vårdnad, boende och umgänge samt det finns en möjlighet till samarbetssamtal. Om dina döttrars mamma går med på det kan ni träffas för ett sådant samtal.
Det finns även en möjlighet att med hjälp av familjerätten avtala om hur umgänget ska se ut framöver. Ett sådant avtal, om det är skriftligt och godkänt av socialnämnden, är lika giltigt som en dom från en domstol. Min erfarenhet är att det ibland är en trygghet för barn om föräldrarna, t.ex. med hjälp av familjerätten, skriver ett umgängesavtal. När barnen vet att mamma och pappa bestämt umgänget gemensamt behöver de inte själva ta beslut om de vill eller ej och när umgänget ska ske; de slipper eventuella lojalitetskonflikter.
För att få kontakt med familjerätten kan du ringa till kommunens växel och be om att bli kopplad till rätt avdelning.
Avslutande råd
Jag är av uppfattningen att familjerätten inte ska underskattas. Det är i regel väldigt professionell personal som är vana att handskas med ärenden som ert. Familjerätten har tystnadsplikt, ska vara objektiv och ser till barnens bästa. Dess uppgift är att medla och se till att ni får en fungerande dialog, vilket ibland kan vara svårt att klara själv efter ett uppbrott.
Jag råder dig att ha i åtanke att allt handlar om barnens bästa och att det är barnen som har rätt till umgänge med dig. Ofta är det till barnens bästa att ha ett regelbundet umgänge med båda föräldrarna. Som redogjort för ovan kommer det mot dina döttrars ålder att vägas in vad de själva vill och tycker.
En separation kan för barn vara en stor omställning och det kan av förklarliga skäl vara svårt för barn att veta hur de ska handskas i en sådan. Än mer hur de ska handskas då deras föräldrar träffar en ny partner. Det bör dock beaktas att det likväl kan vara mammans åsikter som smittar av sig på vad de själva "tycker". Barn hamnar ofta i en lojalitetskonflikt, i vilken det kan vara lättare att ta parti för den förälder man är boende större delen hos. Observera att mitt resonemang är generellt och att det inte behöver vara så i ert fall.
Kommer ni inte överens med hjälp av familjerätten är nästa steg att stämma barnens mamma i domstol. I en sådan stämning kan du yrka på en förändring i umgänge, boende eller vårdnad. I det fallet rekommenderar jag dig att du kontaktar en jurist för hjälp. Det är svårt att föra en talan om umgänge själv och ofta finns det mycket känslor och bakomliggande konflikter som gör att du inte kan vara objektiv.
Om du väljer att gå till domstol kan i de flesta fall en stor del av kostnaden täckas av din hemförsäkring. Vid stämning till domstol kommer ni först att ha en muntlig förhandling, i en sådan kommer rätten att föreslå att ni ska mötas hos familjerätten för samarbetssamtal. Därav är det en god idé att redan innan eventuell stämning haft sådana. Förhoppningen är ju att ni kan enas redan i ett samarbetssamtal och inte behöver gå vidare till domstol. Även domstolen kommer att arbeta för att ni föräldrar ska komma överens och gemensamt bestämma om umgänget.
Om det går så långt att du överväger att stämma barnens mamma i domstol kan jag varmt rekommendera att du bokar tid med någon av våra duktiga och erfarna jurister hos Lawline för vidare rådgivning. Juristen kan biträda dig i en eventuell tvist och hjälper dig att söka rättshjälp ur din hemförsäkring.
Hoppas du fått svar på din fråga och lycka till!
Vänligen,