FrågaFAMILJERÄTTBarnrätt16/08/2018

Hur gör jag för att barnen ska bo med mig istället för deras mor?

Från att ha haft ett bra förhållande till barnens mor har nu hennes nya karl bestämt att vi inte får ha det med, vilket hon följer blint.

Ett samtal med sonen resulterade i

"Hon ljuger för oss, vi får inte göra det ena eller det andra för att hon ska träna.

Vi får aldrig reda på något. Vi kan inte prata med henne som vi pratar med dig.

Hon blir arg för minsta lilla.

Vi är ganska trötta på att hon säger dumma saker om dig.

Hon visar bilder på folk som tränar en massa och skryter över hur stora muskler T har.

Hon vill att vi ska se ut så.

Hon bryr sig mer om hur vi ser ut på utsidan än vad vi har på insidan.

Jag får inte titta på vetenskapsprogram eller historieprogram. Utan det ska bara vara gamla repriser av serier och barnprogram.

Jag tycker inte om Gym, jag vill göra någon annan sport, men mamma tillåter oss inte.

Och jag kan inte säga till henne. Hon blir bara arg och jag vill inte att hon ska vara besviken på mig.

Jag vill hellre bo hos dig pappa... Och med L.

Ni låter mig få vara som jag är. Ni pratar MED mig."

Vad gör jag nu?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

De regler som gäller för vårdnadshavare och föräldrar finns i föräldrabalken (FB). Vad som gäller för vårdnad, boende och umgänge regleras i 6 kap. föräldrabalken. Jag kommer i mitt svar att redogöra för vilka rättigheter/skyldigheter som finns och avsluta med råd om vad du kan göra. Min utgångspunkt är att ni har gemensam vårdnad om barnen.

Utgångspunkten är barnets bästa

Vid beslut om vårdnad, boende och umgänge ska det alltid utgås från barnets bästa. I det ska bland annat beaktas barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna (6 kap. 2 a § FB). Om en förälder vill begära ändring om vem barnet ska bo med kan denne vända sig till rätten för beslut i frågan (6 kap. 14 a § FB). Även om barnet inte bor med en förälder har det rätt till umgänge med den föräldern. Barnets föräldrar har ett gemensamt ansvar för att barnets behov av umgänge med en förälder det inte bor tillsammans med så långt som möjligt tillgodoses (6 kap. 15 § FB).

Det finns i lagen inte någon uttalad rätt för ett barns föräldrar att träffa sina barn, tvärtom är det barn som har rätt att träffa sina föräldrar. I regel utgås från att det är till barnens bästa att ha ett umgänge med båda föräldrarna. Små barn kan i regel inte ta så stora beslut själva som vart de ska bo eller om/när de ska vara hos den ena eller den andra föräldern. Det framgår inte av din fråga hur gamla era barn är, men rent generellt; desto äldre ett barn är desto större hänsyn tas till barnets vilja.

Svåra samarbetsproblem kan medföra att vårdnaden blir enskild

Du kan även vända dig till rätten och begära ändring i vårdnaden, från gemensam till enskild. Som huvudregel är det till barnets bästa att vårdnaden är gemensam. Vid bedömningen om vårdnaden ska vara gemensam eller anförtros åt en av föräldrarna ska rätten särskilt beakta föräldrarnas förmåga att samarbeta i frågor som rör barnet (6 kap. 5 § andra stycket FB).

Sådant som kan tala för att vårdnaden ska vara enskild är svåra samarbetsproblem som inte är av övergående natur. I rättsfallet NJA 2007 s. 382 uttalade domstolen:

"Uttryck för brist på förtroende för den andra föräldern liksom för bristande vilja eller förmåga att vara flexibel och jämka samman sin uppfattning med den andres är tecken som tyder på att gemensam vårdnad kan vara oförenlig med barnets bästa. En konflikt mellan föräldrarna bör dock inte utesluta gemensam vårdnad, om motsättningarna kan antas vara av övergående natur och därför inte bedöms hindra ett fungerande samarbete på längre sikt i frågor som rör barnet."

I domstolens resonemang vägs således in en förälders vägran att samarbeta om det är av långvarig natur. Det som talar emot en ändring i vårdnaden är att ni de facto haft ett fungerande samarbete fram till nu. Det gör att det kan argumenteras för att eventuella samarbetsproblem är av övergående natur. Vilket resonemang som kan föras i ert fall är tyvärr omöjligt att säga utan närmre information, bedömningen får göras av domstolen i det enskilda fallet. Även om domstolen inte beslutar om en ändring i vårdnaden (eller du inte är av uppfattningen att en ändring av vårdnaden är till barnens bästa) kan den besluta om en ändring i boende och umgänge.

Ni kan vända er till familjerätten för råd, stöd och samtal

Det första du bör göra om ni inte kan enas om barnens boende och umgänge är att du vänder dig till familjerättsenheten i din kommun. Familjerätten är, trots dess titel, inte en domstol. Familjerätten lyder under socialtjänsten och bistår bland annat med rådgivning om vårdnad, boende och umgänge samt det finns en möjlighet till samarbetssamtal. Samarbetssamtal är frivilliga, om barnens mor går med på det kan ni träffas för sådana samtal. Beroende på situationen kan man i vissa fall efter några samtal även låta barnen delta. Med hjälp av familjerätten kan ni även avtala om hur umgänge och boende ska se ut framöver. Ett sådant avtal, om det är skriftligt och godkänt av socialnämnden, är lika giltigt som en dom från en domstol.

För att få kontakt med familjerätten kan du ringa till kommunens växel och be om att bli kopplad till rätt avdelning.

Avslutande råd

Mitt första råd är att du försöker nå fram till barnens mor i samarbetssamtal. Jag är av uppfattningen att samarbetssamtal i familjerätten inte ska underskattas. Det är i regel väldigt professionell personal som är vana att handskas med ärenden som ert. Familjerätten har tystnadsplikt, ska vara objektiv och ser till barnens bästa. Dess uppgift är att medla och se till att ni får en fungerande dialog, vilket ibland kan vara svårt att klara själv efter ett uppbrott, när det finns nya partners involverade etc.

Kan ni inte enas och samarbetssamtal inte är möjliga är min rekommendation att du vänder dig till en jurist som kan hjälpa dig att utforma ett förslag till avtal om boende och umgänge. Ett sådant avtal (oavsett om det är skrivet av en jurist du anlitat eller om det är skrivet i familjerätten) börjar inte gälla förrän båda föräldrarna undertecknat det. Som nämnt enligt ovan har avtalet samma rättsverkan som en dom från tingsrätten om socialnämnden godkänt avtalet.

Om inte barnens mor vill delta i samarbetssamtal (eller ni inte kan enas i sådana) och hon heller ej är beredd att avtala om boende och umgänge enligt förslag från dig, är nästa steg att stämma henne i domstol. I domstol kan du enligt ovan begära ändring av vårdnad, boende och/eller umgänge. För att utforma ett förslag till boende/umgänge alt. för att stämma barnens mor kan jag varmt rekommendera att du bokar tid med någon av våra duktiga och erfarna jurister hos Lawline. Juristen kan undersöka ditt ärende närmre och ge dig råd i ditt enskilda fall. Ofta går det att utnyttja rättsskyddet i din hemförsäkring i familjerättsliga mål. Våra jurister kan hjälpa dig att söka rättsskydd ur din hemförsäkring om det blir aktuellt med en domstolstvist.

Hoppas du fått svar på din fråga och lycka till!

Vänligen,

Dennis LavessonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Barnrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000