Hur garanterar jag att få behålla huset vid en separation?

Hej!

Jag äger ett hus som jag har renoverat i många år och lagt större del av min tid på.

Min sambo skulle vilja köpa in sig i huset, så nu till min fråga. Om min sambo skulle köpa in sig i huset, Skulle man tex kunna skriva papper på att jag får rätt att få huset oavsett vid en seperation?

Varför jag undrar är just för att jag har lagt många år på huset och skulle vara en mardröm att bli av med det om de värsta skulle hända..

Tack på förhand

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Mitt tips till dig är att ni skriver ett samboavtal. I ett samboavtal kan ni reglera precis hur ni vill att er egendom ska fördelas mellan er vid en eventuell separation. Ni kan alltså skriva i samboavtalet att du ska få behålla huset vid en separation och då gäller det. Det ni väljer att skriva i samboavtalet gäller framför reglerna om separation i sambolagen.

Det går att hitta mallar på internet över hur ett samboavtal kan utformas. Det viktigaste är att både du och din sambo skriver under och att ni får var sin kopia av samboavtalet.

Vi har även en avtalstjänst på Lawline där ni snabbt och enkelt kan upprätta ett juridiskt korrekt avtal direkt via vår hemsida. Ni hittar vår avtalstjänst här.

Hoppas du fick svar på din fråga och lycka till!

Annelie BurströmRådgivare
Public question details image

widgets.product.heading

widgets.product.title

Samboavtal995 kr

Upprättande av samboavtal som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
widgets.product.warning