Hur går jag vidare när min hyresgäst brutit mot avtalet?

Hej,

Jag har hyrt ut min bostadsrätt i andra hand. I kontraktet står tydligt att hyresgästen inte får hyra ut i tredje hand. Det uppdagades att hyresgästen systematiskt hyrde ut lägenheten på Airbnb. Jag sa upp kontraktet med hänvisning till avtalsbrott, har bytt lås och inte hört av hyresgästen. Dock vill jag nu driva en process mot hyresgästen. Vilket lagrum gäller? Ska jag polisanmäla? Om jag förlorar, finns hjälp att få för rättegångskostnader? Övriga synpunkter?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Det du beskriver är ett rent avtalsbrott från din hyresgästs sida. Det finns ingen riktig avtalsregel som reglerar detta utan det är en juridisk princip som heter pacta sunt servanda (avtal ska hållas) som gäller.

För att besvara dina övriga frågor kommer jag att använda mig av rättegångsbalken (RB).

Din tvist blir ett tvistemål - inget brottmål, därför behöver du ej polisanmäla

Vid denna typ av processer kommer det att bli ett tvistemål som man tar upp antingen hos tingsrätt eller hyresnämnden beroende på om man bedömer att det är en hyrestvist som ska lösas hos hyresnämnden, eller om den kan ta upp hos tingsrätten.

Eftersom att din hyresgäst inte har begått något brott behöver du inte polisanmäla, istället kan du ta kontakt med en jurist. Antingen ringer du direkt till domstolen och hör dig för hur du ska gå vidare, eller så tar du kontakt med någon av våra jurister på Lawline.

Utgångspunkten är att den som förlorar målet ska betala, men det behöver ej alltid vara så


Generellt är det så att den som förlorar ett mål ska betala sina egna och den andra partens rättegångskostnader (18 kap. 1 § RB). Dock kan fallet vara så att detta mål inte kommer att gälla mer än ett halvt prisbasbelopp (i nuläget uppgår ett helt prisbasbelopp till cirka 44 000 kr) - och skulle så vara fallet kommer du inte att i samma utsträckning betala motpartens kostnader om du förlorar målet (18 kap. 8 a § RB). De kostnader du då enbart ska ersätta är:

1. rättslig rådgivning under en timme vid ett tillfälle för varje instans och med ett belopp som motsvarar högst den ersättning som betalas för rådgivning enligt rättshjälpslagen under en timme,2. ansökningsavgift eller tilläggsavgift,3. resa och uppehälle för en part eller ställföreträdare i samband med sammanträde eller, om personlig inställelse inte föreskrivits, resa och uppehälle för ombud,4. vittnesbevisning,5. översättning av handlingar.Du skulle kunna kontrollera med ditt försäkringsbolag om det finns något i din försäkring som eventuellt skulle kunna täcka detta.

Rådgör med jurist

Mina övriga synpunkter på detta är att du bör ta kontakt med en jurist som kan bedöma om det kostnadsmässigt är värt att ta det vidare. Kanske kan i så fall en förlikning vara lämplig.

Jag önskar dig all lycka till med målet och återkom gärna om du har fler frågor!
Soliga hälsningar från Göteborg,
Clara WågefjellRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Fastighetsrätt och Hyresavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Avtalsgranskning4995 kr

Få ett avtal granskat av en utbildad jurist. Avtalet ska vara på svenska och får vara max 7 sidor långt. Juristen granskar avtalet och återkopplar till dig med skriftlig feedback. Vid behov i form av förslag på ändringar, tillägg och justeringar, samt rådgivning.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning