Hur gammal måste man vara för att bära kniv?

2020-06-05 i Övriga brott
FRÅGA
Hej, jag har tänkt att gå och campa med ett par vänner och undrar hur gammal man måste vara för att kunna ha med sig en kniv som man kan använda sig av att tälja osv
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Den rättsliga regleringen om när man får bära kniv finns stadgat i lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål (knivlagen).

Var får man bära kniv?

Knivar och andra stick- och skärvapen inte innehas på allmän plats, inom skolområde där grundskole- eller gymnasieundervisning bedrivs eller i fordon på allmän plats (1 §).

Förbudet gäller inte om kniven eller föremålet ingår i viss tjänsteutrustning eller om innehavet med hänsyn till föremålets art, innehavarens behov och omständigheterna i övrigt kan anses befogat.

Finns det någon åldersgräns för att bära kniv?

I lagen stadgas att stickvapen eller knivar som är konstruerade så att klingan eller bladet snabbt kan fällas eller skjutas ut ur sitt skaft, så kallade springstiletter eller springknivar, inte får innehas av personer under 21 år (1 § tredje stycket). För övriga knivar finns ingen lagstadgad åldersgräns.

Kan jag ta med mig kniven när vi ska campa?

Att exempelvis bära med sig en täljkniv för att gå ut i skogen och campa bör anses som ett befogat innehav av kniven och är därför okej. Förutsatt att kniven inte är en springstilett eller springkniv så finns det ingen åldersgräns för när man får ha kniv. Det som är viktigt att tänka på är att bara bära med sig kniven till och från campingen och sedan lägga av den hemma. Det är exempelvis inte okej att bära med sig kniven på stan eller när man handlar eller på annan allmän plats då man inte längre har ett befogat innehav av kniven.

Sammanfattning

För att sammanfatta finns det ingen lagstadgad åldersgräns för att ha med sig kniv med vissa undantag för olika typer av knivar. En vanlig täljkniv är normalt inte av det slaget och torde därför vara okej att bära med sig. Tänk på att lägga av kniven hemma efter campingen. Det är inte befogat att gå omkring med kniv om man inte har befogad anledning eller lagligt syfte att inneha den.

Jag hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Jonna Johansson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övriga brott (863)
2020-11-29 Är det olagligt att ta nakenbilder på mig själv som minderårig?
2020-11-28 Är rasism eller diskriminering ett brott, och hur bevisar man det?
2020-11-27 Olovligen köpt ADHD-medicin från utlandet, vad kan hända?
2020-11-27 Förtroendevalda och tjänstefel.

Alla besvarade frågor (86707)