Hur fritt kan vi ändra vårdnaden om vårt barn?
Hej,
Går det att skriva över vårdnaden till ena föräldern och sedan i efterhand ( efter något år) skriva tillbaka så föräldrarna har delad vårdnad?
Tack på förhand.
Lawline svarar
Hej, kul att du valt att vända dig till oss på Lawline för att få svar på din fråga!
Utgångspunkt
Vårdnadsfrågor är aldrig definitiva. Det går alltid att ändra vem eller vilka som står som vårdnadshavare för ett barn.
Avtalad vårdnad och socialnämndens godkännande
Kärnan vad beträffar vårdnadsansvaret är att det ska tillkomma den eller de personer som bäst kan se till så att barnet får den trygghet, uppfostran, tillsyn, omsorg och ekonomiska trygghet som barnet har rätt till. Barnets bästa är avgörande i vårdnadsfrågor, se 6 kap. 2 a § föräldrabalken. Det förutsätts att barnets bästa i de allra flesta fall är när båda föräldrarna har vårdnadsansvar. Om t.ex. föräldrarna skiljer sig, någon måste flytta till annan ort, ena föräldern har det dåligt ekonomiskt en tid eller kanske mår psykiskt dåligt – kan det under sådana omständigheter klart framgå att barnets bästa istället är att vårdnadsansvaret endast tillkommer den andre, mer stabila föräldern. Har båda föräldrarna vårdnadsansvar från början kan föräldrarna själva ändra på detta förhållande genom ett skriftligt avtal. I avtalet kan föräldrarna skriva t.ex. att vårdnaden om barn X från ett visst datum ska tillkomma endast förälder Y och att förälder Z ska ha umgängesrätt med X nämnda tidpunkter. Sådana här avtal skrivs för att gälla tills vidare – även om det kan ändras under avtalstidens gång. Detta eftersom barnet aldrig får stå utan vårdnadshavare.
För att avtalet ska gälla juridiskt måste det också skickas in till kommunens socialnämnd för godkännande, se 6 kap. 6 § föräldrabalken.
Om föräldrarna under avtalstidens gång åter igen vill ändra vårdnadsförhållandet, kan de göra det genom att upprätta ett nytt avtal som de skickar in till socialnämnden för godkännande. En ändring till gemensam vårdnad (båda föräldrarna har vårdnadsansvar) från ensam vårdnad (endast en förälder har vårdnadsansvar) ska alltid beviljas – om det inte är uppenbart att det är oförenligt med barnets bästa, se 6 kap. 6 § 2 stycket föräldrabalken.
Närmsta tingsrätt kan besluta om vårdnaden
Skulle socialnämnden inte acceptera den vårdnadsordning som föräldrarna beslutat kan föräldrarna driva saken vidare till närmsta tingsrätt. Tingsrätten (domstolen) kan då fastställa det avtal föräldrarna kommit överens om eller förordna om en annan vårdnadsordning. Hur vårdnadsansvaret ska se ut kommer tingsrätten besluta utifrån vad domstolen anser är det bästa för barnet. Tingsrätten kan aldrig besluta om gemensam vårdnad ifall båda föräldrarna motsätter sig det.
Inte heller tingsrättens beslut är definitivt. Det har att göra med att livet hela tiden ändras. Nya omständigheter gör sig ständigt gällande och kan påverka huruvida tingsrätten, utifrån barnets ålder och mognad, finner det lämpligt att vårdnaden ligger hos den ene eller andra föräldern eller hos dem båda, jfr 6 kap. 2 a § föräldrabalken.
Hoppas du fick svar på din fråga och lycka till!
Med vänlig hälsning,