Hur frånträder jag en fullmakt?

2017-11-19 i Avtal
FRÅGA
jag har fått en fullmakt att företräde en person i juridiskt sammanhang men det framgår inte när fullmakten upphör. Nu vill jag inte längre hålla på med ärendet och önskar därför frånträda fullmakten, hur går jag tillväga?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

En fullmakt kan återkallas och på så sätt sluta gälla. Fullmakt regleras i Avtalslagens 2 kap och huvudregel är att fullmakten slutar gälla när fullmaktsgivaren återkallar fullmakten. I regel återkallas fullmakt på samma sätt som den utgavs. Fullmaktsgivaren i det här fallet är personen du företräder.

Fullmaktsgivaren behöver alltså återkalla fullmakten för att den ska sluta gälla när den gäller på obestämd tid. Om fullmakt kommit till tredjemans kännedom måste denne av fullmaktsgivaren underrättas om att fullmakten återkallas enligt 13 § Avtalslagen. Om fullmakten varit skriftlig behöver den återtas eller förstöras av fullmaktsgivaren enligt 16 § Avtalslagen.

Jag skulle rekommendera dig att prata med personen du företräder så att denne kan återkalla fullmakten. Genom det skulle du inte längre vara behörig att företräda personen.

Hoppas att du fick svar på din fråga, annars är du välkommen att ställa en ny fråga eller kommentera nedan!

Vänligen,

Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1565)
2021-11-30 Betala vid missad vaccinationstid
2021-11-29 Blir ett kontrakt ogiltigt om man endast skriver ett av sina två efternamn?
2021-11-28 Eventuellt avtalsbrott
2021-11-22 Tolkning av uppsägningsklausul

Alla besvarade frågor (97723)